Dostupni linkovi

Osniva se Matica Srba Crne GoreOsnivačka skupština Matice Srba Crne Gore biće održana 30. avgusta u Manastiru Morača, odlučio je Inicijativni odbor za osnivanje te srpske institucije. Na Osnivačkoj skupštini biće izabran odbor Matice, koji će pripremiti Izbornu skupštinu, predložiti statut i poslovnik o radu, kao i kadrovska rešenja, u skladu sa potrebama organizacije. U saopštenju Srpskog nacionalnog savjeta (SNS), koji je inicijator osnivanja, kako prenosi Mina, navodi se da će Matica Srba Crne Gore biti programskim sadržajima oslonjena na Maticu Srpsku.

Ocjenjuje se da je savremenom institucionalnom utemeljenju srpskog naroda u Crnoj Gori ova organizacija neophodna, kao odraz zrelosti i opredijeljenosti za zaštitu i afirmaciju jezičkog, kulturnog i naučnog identititeta.

Osnivačkoj Skupštini Matice Srba Crne Gore prisustvovaće delegacije Matice Srpske iz Novog Sada i Srpske pravoslavne crkve. Odluku o održavanju Osnivačke Skupštine 30. avgusta u manastiru Morača, kako se navodi, blagoslovio je vladika Amfilohije.
XS
SM
MD
LG