Dostupni linkovi

Incko :Promjene u BIH moraju doći iznutra






Jugoistočna Evropa ima kapacitet da unese novu i pozitivnu dinamiku u Evropsku uniju (EU) i sa kulturološkog, i političkog i ekonomskog stanovišta, a da bi proces integracije BiH u EU bio brži, EU će nastaviti da podržava napredne grupe, međutim promjene u BiH u 2009. godini, poput promjena u centralnoj Evropi 1989. godine, moraju doći iznutra, rekao je visoki predstavnik i specijalni predstavnik EU u BiH Valentin Incko (Inzko), u okviru međunarodne konferencije koja je održana u Austriji, saopštio je OHR.

Incko je podsjetio na ključnu ulogu koju su u demokratizaciji društava u istočnoj Evropi odigrali sindikati, radikalni i umjereni reformatori, disidenti, vjerske zajednice i desetine hiljada građana, koji nikad prije nisu bili politički aktivni.

Konferencija, koja se održava u Alpbachu u Tirolu, posvećena je lekcijama iz velikih političkih promjena koje su se na ovom kontinentu desile prije dvadeset godina.

Na konferenciji su, između ostalih, prisustvovali i generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon, koordinator Inicijative za saradnju u jugoistočnoj Evropi Erhard Busek, bivši predsjednik Njemačke Roman Herzog, ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin, te niz istaknutih političkih ličnosti i predstavnika građanskog društva centralne i istočne Evrope.

XS
SM
MD
LG