Dostupni linkovi

Medvedev i Merkel razgovarali u Sočiju




Njemacka kancelarka Angela Merkel sastala se u Sočiju s ruskim predsjednikom Dmitrijem Medvedevim. Dvoje lidera su razgovarali o jačanju ekonomskih i strateških veza dvije zemlje a u susretu s novinarima su poručili da žele da pomognu svojim narodima da prevaziđu posljedice recesije.
Tokom razgovora u crnomorskom ljetovalištu ruskog predsjednika bilo je riječi i o ruskoj kompaniji koja je vlasnik dijela akcija njemačkog proizvođača automobila Opela.

Merkel je rekla da vidi ohrabrujuće znake iz Finske u vezi s projektom gasovoda „sjeverni tok“.Povodom saradnje ruskih i njemačkih proizvodaca automobila, Angela Merkel je rekla da je Njemačka jasno stavila do znanja Rusiji da je „jako naklonjena“ kanadskoj kompaniji Magna kada razmatra ko će od ponuđača preuzeti pogone Opela, evropskog ogranka američkog General Motorsa.

Pregovori o budućnosti Opela su ušli u odlučujuću fazu, objasnila je Angela Merkel i dodala je da se odluci nada „što prije“.Predsednik Rusije Dmitrij Medvedev izjavio je danas da su za ubistvo aktivista za ljudska prava u Čečeniji krive snage nezadovoljne razvojem Rusije, koje, kako je rekao, dobijaju podšku iz inostranstva.
XS
SM
MD
LG