Dostupni linkovi

Kastro o odnosima SAD , Kolumbije i Venecule



Kubanski lider Fidel Kastro izjavio je danas da strahuje da će SAD, uz izgovor da se radi o borbi protiv trgovine drogom, kolumbijske baze koje su im stavljene na raspolaganje iskoristiti da "izazovu oružani sukobt" sa Venecuelom.

"Ako, kao posledica takvih sporazuma zaključenih na nelegalan I neustavan naccin od strane SAD, vlada te zemlje iskoristi daisprovocira oružani sukob između dva bratska naroda, to bi bilavelika tragedija", napisao je Kastro i komentaru koji objavljuje lokalna štampa. Po njegovoj oceni, "imperija (SAD) ne počinje rat protiv droge unutar svojih granica, već na latinoameričkim teritorijama". "Pravi cilj je kontrola ekonomskih resursa", ocenio je 83-godišnji kubanski lider, koji se prije tri godine povukao sa vlasti iz zdravstvenih razloga.

Kolumbijske vlasti pregovaraju sa Vašingtonom kako bi američka vojska mogla da koristi sedam kolumbijskih baza u borbi protiv droge I terorizma. Tu ideju su kritikovali Ekvador, Nikaragva i posebno Venecuela koja smatra da je ona cilj akcije. Kuba, koja je pod američkim embargom već 47 godina, nema diplomatske odnose sa SAD.

XS
SM
MD
LG