Dostupni linkovi

Inzko traži transparentnost imovine u BH


Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko uputio je pismo predsjedavajućem Vijeća ministara BiH i entitetskim premijerima, pozivajući ih da se odmah naprave pomaci u prikupljanju i klasifikaciji podataka o nepokretnoj državnoj imovini, u skladu sa onim što je utvrđeno odlukom Vijeća ministara od 9. aprila 2009. godine, saopćio je Ured visokog predstavnika u BiH (OHR).

Ovom odlukom, Radna grupa za izradu popisa zadužena je da prikupi dokumentaciju iz zemljišnoknjižnih i katastarskih ureda iz cijele BiH o imovini koja je do 31. decembra 1991. godine bila registrirana kao vlasništvo ili imovina za korištenje, na ime tijela SFRJ na teritoriji BiH ili na ime SRBiH

Visoki predstavnik smatra da ne smije biti propuštena šansa da uslov u vezi sa pitanjem državne imovine bude ispunjen prije novembarskog sastanka Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC).

Također, navedeno je da su odluke visokog predstavnika donesene kako bi se zaustavilo opće raspolaganje imovinom u javnom vlasništvu prije definiranja i uspostavljanja sistema, kao i da prikupljanjem ovih informacija OHR ni na koji način ne određuje ishod političkog dogovora koji mora biti postignut o raspodjeli ove imovine.
XS
SM
MD
LG