Dostupni linkovi

Podgorica: Raspisivanje Interpolove tjeralicePredsjednica Specijalnog odjeljenja za organizirani kriminal, terorizam i ratne zločine u podgoričkom Višem sudu Milenka Žižić naredila je raspisivanje centralne Interpolove potjernice za petoricom optuženih za deportaciju Bošnjaka i Srba iz Crne Gore početkom devedesetih.

Potjernica je raspisana za bivšim šefom crnogorske Državne bezbjednosti Boškom M. Bojovićem, Milisavom M. Markovićem, Radojem B. Radunovićem, Duškom D. Bakračem i Miloradom M. Ivanovićem.

Oni se nalaze u Srbiji, a Bojović, Radunović i Ivanović imaju i srpsko državljanstvo i nalaze se u Beogradu i prema zakonima Srbije njihovo izručivanje nije dozvoljeno osim Međunarodnom krivičnom sudu u Hagu.

Od kraja januara u Istražnom zatvoru u Spužu kod Podgorice nalaze se Božidar Stojović, Milorad Šljivančanin, Branko Bujić i Sreten Glendža koje optužnica tereti za krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni su, prema optužnici, maja 1992. godine u Podgorici, Herceg-Novom, Baru i Ulcinju, vršili nezakonito preseljavanje državljana Bosne i Hercegiovine, koji su imali status izbjeglica.

Optuženi su, prema navodima optužnice, "protivpravno lišili slobode i preselili 79 državljana BiH, predajući ih bosanskim Srbima.
XS
SM
MD
LG