Dostupni linkovi

Kosor predstavila rebalans budžetaHrvatska Vlada je donijela teške, ali neizbježne odluke, odluke koje ce biti temelj za buducnost Hrvatske, porucila je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor, predstavljajuci u saboru prijedlog trećeg rebalansa državnog budžeta u ovoj godini.. "Razloga za strah nema, ucinit cemo sve da sjutra bude bolje, da bude stabilnije. Napori koje cinimo duboki su i teški, bolni rezovi, ali oni ce biti temelj za buducnost", rekla je Kosor."Sigurni smo da ćemo se oporaviti", dodala je, ocijenivši da bi Hrvatska trpila veliku štetu da se Vlada nije odlucila na teške odluke.

Prema njenim riječima Hrvatska se nalazi u teškoj ekonomskoj i financijskoj situaciji, ali i naglasila da stanje nije kritično. Ustvrdila je da je predloženi rebalans dobra pretpostavka za izradu budžeta za 2010., "u kojemu ce se vidjeti i osjetiti prave reforme", najavivši da Vlada u posao izrade novog, stabilnog budžeta za iduću godinu kreće odmah.

Predloženim rebalansom prihodi se povećavaju se za 1,38 milijardi kuna, a rashodi smanjuju za 260 milijuna kuna. Rebalansom su planirani proračunski prihodi u ukupnom iznosu 111,2 milijarde kuna, a rashodi su oko 120 milijardi kuna.
Osim rebalansa, premijerka je zastupnicima predstavila i više zakona kojima se planiraju uštede, poput tzv. kriznog poreza kojim ce se oporezivati sve plate e i penzije veće od 3000 kuna - po stopi od 2 posto one do 6000 kuna, a one iznad tog iznosa po stopi od 4 posto.
XS
SM
MD
LG