Dostupni linkovi

Bildt: EU rizikuje na Balkanu
Evropska unija rizikuje da izgubi kredibilitet i doprinese političkoj nestabilnosti na Balkanu, ako zemlje regiona ne približi članstvu u EU, izjavio je u ponedjeljak londonskom Financial Timesu šef švedske diplomatije Carl Bildt, čija zemlja predsjedava evropskom dvadesetsedmoricom.

Bildt je ocijenio da bi nacionalisti u regionu ponovo mogli da ojačaju na račun proevropskih snaga u nekoliko bivših jugoslovenskih republika, u slučaju da izgledi za učlanjenje u EU počnu da slabe. Po njegovim riječima, EU je imala šansu u Srbiji, gdje od prošlogodišnjeg reizbora šefa države Borisa Tadića jačaju proevropske snage, ali ako se evropski zamah uspori ili potpuno zaustavi, postoji opasnost da kormilo zemlje preuzmu druge snage.

Ta opasnost ne odnosi se samo na Srbiju, piše Financial Times, navodeći da su Hrvatska i Makedonija jedini zvanični kandidati za članstvo u EU iz regiona, s tim što su pregovori Zagreba zapeli zbog spora sa Slovenijom oko granica, a sa Skopljem nisu ni počeli. Bildt je izjavio da bi zbog prepirki političara u Bosni i Hercegovini ta zemlja mogla daleko da zaostane za susjedima na putu ka članstvu u EU.

Neuključivanje BiH na spisak zemalja čiji bi građani od jaunara u EU mogli da putuju bez viza bilo je upozorenje tamošnjim političarima da će, ako ne preduzmu akciju, voz iz stanice krenuti bez njih, rekao je Bildt.
XS
SM
MD
LG