Dostupni linkovi

Razgovori SAD i Kine




SAD i Kina počnju u Vašingtonu dvodnevne razgovore o zajedničkim rješenjima u suočavanju sa svjetskom ekonomskom krizom uprkos napetosti oko valuta, američkog budžetskog deficita i ogromnog manjka SAD u trgovini sa Kinom. Pitanja kao što su klimatske promjene i nuklearne ambicije Sjeverne Koreje takođe su na dnevnom redu. Ne očekuje se da će razgovori premostiti oštre razlike između Vašingtona i Pekinga, ali obije vlade žele da iskoriste priliku za poboljšanje odnosa.

Šef američke diplomatije Hilari Klinton, koja će zajedno sa ministrom finansija Timotijem Gejtnerom predvoditi američku delegaciju, odala je priznanje Kini za "izuzetno pozitivan I efikasan" učinak u pritisku na Severnu Koreju da napusti svoj nuklerani program. Kineska delegacija, koju predvode zamenik premijera Vang Ćišan I državni savjetnik Dai Binguo, ima 150 zvaničnika i jedna je od najvećih koja je posetila SAD.

Kinsku stranu posebno zanima šta američka vlada namjerava da uradi povodom rastućeg budžetskog deficita SAD. Kina je sa 801,5 milijardu dolara uloženih u američke hartije od vrednosti najveći inostrani povjerilac Vašingtona i zzeli da zna da joj je ta imovina sigurna i da neće biti ugrožena u slučaju neke buduće inflacije.
XS
SM
MD
LG