Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Medvedev: Američko – kirgistanski sporazum dobar za antiterorističku borbu.


Američko-kirgistanski sporazum o zadržavanju američke vojne baze u ovoj bivšoj sovjetskoj republici doprineće borbi protiv terorizma u Avganistanu, ocenio je ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Naši američki partneri su nas zamolili da im pomognemo oko transporta tereta. Mi im pomažemo. Ako je Kirgistan spreman da to čini, to ce doprinijeti našoj zajedničkoj stvari, borbi protiv terorizma", izjavio je Medvedev novinarima tokom posete Namibiji.

Kirgistanski parlament je potvrdio u četvrtak sporazum kojim se vazduhoplovna baza Manas, blizu Biškeka, pretvara u "međunarodni tranzitni centar" za snabdevanje trupa angažovanih u Avganistanu opremom koja nije vojnog karaktera.

Predsednik Kirgizije Kurmanbek Bakijev je u februaru saopštio odluku o zatvaranju baze samo nekoliko sati posle dogovora sa Rusijom o više od dve milijarde dolara finansijske pomoći i zajma toj bivšoj sovjetskoj republici.

Moskva i NATO su u aprilu 2008. godine zaključili sporazum o prenošenju preko Rusije opreme koja nije vojna za međunarodne snage u Avganistanu.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG