Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama produžio važnost crne liste za Balkan


Predsednik SAD Barak Obama produžio je za još jednu godinu izvršnu uredbu o osobama i organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana, koju je 2001. godine doneo tadašnji predsednik Džordž Buš, sa obrazloženjem da je ova regija i dalje pretnja za nacionalnu bezbednost i spoljnu politiku SAD.

Buš je 26. juna 2001, doneo izvršnu uredbu kojom se proglašava da su ugroženi interesi SAD, zbog pretnje izbijanja nasilja u Makedoniji

i drugim delovima Zapadnog Balkana, i zbog opstrukcija u sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN o Kosovu. Ta uredba bila je dopunjena u maju 2003.

Obamina izršna uredba predviđa niz pravnih posledica uključujući blokadu imovine, zabranu ulaska u SAD i finansijskih transakcija za haške optuženike i oko 150 osoba i organizacija koje se dovode u vezu s optuženicima za ratne zločine ili s terorističkim organizacijama.

Na crnoj listu su, između ostalog, bivši predsednik Predsedništva BiH Ante Jelavić koji je u bekstvu u Hrvatskoj pošto je osuđen na

deset godina zatvora zbog zloupotrebe vlasti, haški optuženici general Ante Gotovina, Milan Martić, supruga, sin, brat i ćerka Radovana Karadžića, nekadašnji ministar unutrašnjih poslova Bosne i Hercegovine Bakir Alispahić.

Na crnoj lsiti za Balkan je i 10 osoba iz Makedonije, među kojima lideri partija Ujedinjeni za Makedoniju I Demokratske partije Albanaca, Ljube Boškovski i Mendhuh Tači.

XS
SM
MD
LG