Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ukinuti vizna ograničenja


Predsednici 14 država Centralne Evrope podržali su u petak na samitu u Novom Sadu proces vizne liberalizacije za zemlje Zapadnog Balkana, saopštio je predsednik Srbije Boris Tadić. Na konferenciji za novinare nakon završetka prvog dela plenarnog zasedanja, on je rekao da su svi predsednici dali podršku za ukidanje viza za sve zemlje koje to žele.

"Svi su se složili da i ta poslednja sankcija prema gradjanima Zapadnog Balkana treba konačno da se skine", naveo je Tadić.

On je dodao da su učesnici samita podržali i ideju o solidarnom nastupu i izradi regionalnog plana, kako bi se otklonila energetska zavisnost, koja predstavlja veliku prepreku za razvoj zemalja.

Tadić je rekao i da su se predsednici saglasili da sporovi oko razgraničenja izmedju pojedinih država treba da budu tretirani kao bilateralni sporovi, a ne kao prepreke na putu ka EU.

Predsednik Srbije je poručio da je Zapadni Balkan "neodvojivi deo Evrope, ishodište Evrope i početak njenog identiteta".

"Zato je svako naše napredovanje ka EU zapravo zaokruživanje jedne prirodne celine. Mi smo voljni da doprinosimo razvoju, stabilnosti i
miru u Evropi, a toga nema bez saradnje", kazao je Tadić.

Lideri 14 zemalja, na današnjem plenarnom zasedanju samita, pozvali su i na saradnju regiona u prevazilazzenju ekonomske krize i u oblasti
energetike.

Na samitu Centralne Evrope u Novom Sadu predsednici Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crne
Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Srbije, razgovaraju o prevazilaženju izazova u ekonomiji, energetici i evropskim integracijama.
XS
SM
MD
LG