Dostupni linkovi

Podrška integraciji Zapadnog Balkana u EU


Vaclav Klaus i Boris Tadić na Samitu u Novom Sadu
Vaclav Klaus i Boris Tadić na Samitu u Novom Sadu

Vaclav Klaus, predsednik Češke, zemlje koja predsedava EU, u petak je na Samitu lidera zemalja centralne Evrope u Novom Sadu ponovio podršku njegove zemlje težnjama zemalja Zapadnog Balkana da se priključe Uniji. Otvarajući Samit, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao je Brisel na integraciju Zapadnog Balkana u EU i ukidanje sankcija.

Predsednik Češke, zemlje presedavajuće EU, Vaclav Klaus u petak je u Novom Sadu izrazio punu podršku težnjama Zapadnog Balkana da se integriše u EU.

"Želim da naglasim da zemlje Zapadnog Balkana imaju našu punu podršku za svoju težnju da učestvuju u procesue evropske integracije"
, rekao je Klaus na plenarnoj sednici samita Centralne Evrope u Novom Sadu.

On je rekao da su tokom češkom predsedavanja EU u prvoj polovini ove godine pitanje proširenja i odnosi sa Zapadni Blakanom ostali na dnevnom redu EU i izrazio očekivanje da će doći do napretka u tom procesu tokom predsedavanja Švedske EU.

Klaus je dodao da, pre svega, očekuje veći napredak u pristupnim pregovorima s Hrvatskom i dodao da smatra da je granični spor između Hrvatske i Slovenije bilateralno pitanje koje treba te zemlje da rešavaju međusobnim dogovorima i sporazumima.

Tadić pozvao Brisel da ne odustane od Zapadnog Balkana

Otvarajući u petak u Novom Sadu Samit lidera zemalja centralne Evrope, na kom učestvuje 14 predsednika država, predsednik Srbije Boris Tadić pozvao na Brisel na integraciju Zapadnog Balkana u EU, te kazao da je došao trenutak da se i poslednje sankcije prema građanima i državama regiona ukinu.

"Ukidanje viza za naše građane biće najjasniji simbolički i veoma konkretan dokaz da su zemlje našeg regiona dobrodošle u Evropsku zajednicu"
, rekao je Tadić i dodao da ostvarenje punopravnog članstva u Evropskoj uniji predstavlja najvažniji strateški prioritet Srbije.

"Samo punom integracijom zapadnog Balkana, sa Srbijom u centru, Evropska unija će postati prostor istinske bezbednosti i stabilnosti"
, naglasio je Tadić.

Predsjednik Srbije podsetio je kako Srbija ima obavezu da završi saradnju sa Haškim tribunalom.



"Mi činimo sve što je u našoj moći da pronađemo i uhapsimo preostala dva optužena, na isti način kako smo učinili sa prethodne 44 osobe optužene za ratne zločine. I uspešno ćemo završiti takvu saradnju, jer u Srbiji postoji potpuna politička opredeljenost i duboko uverenje da je ona pretpostavka vrednosnih reformi čitavog društva. Mi sarađujemo sa Hagom zbog nas samih želeći da Srbija u godinama koje dolaze bude regionalni lider u sprovođenju unutrašnjih reformi i vladavine prava, i ostane ključni činilac političke i bezbednosne stabilnosti i pomirenja među narodima na Balkanu"
, rekao je Tadić.

Srbija, ponovio je Tadić, nikada neće priznati nezavisnost Kosova, a "izmeštanjem pitanja statusa Kosova sa političkog na pravni teren, pred Međunarodni sud pravde, posredstvom Generalne skupštine UN, dokazuje da želi mir i pravdu u regionu".

Srpski predsednik je naglasio kako, kada je u pitanju BiH, "Srbija kao garant Dejtonskog sporazuma podržava i štiti suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine kao i njeno unutrašnje uređenje određeno ovim sporazumom, i smatra da ono može da se promeni jedino odlukom sva tri konstitutivna naroda, kroz demokratski dijalog unutar same BiH, a nikako nametanjem rešenja."

Tadić je zaključio kako je značaj regionalne solidarnosti u uslovima svetske ekonomske krize od ključne važnosti za uspešnost zemalja Zapadnog Balkana u procesu evropskih integracija.

"Ekonomija, energija i integracija, tri su teme koje će oblikovati našu zajedničku budućnost. Ne možemo da dozvolimo da one budu izvor naših podela, posebno ne u periodu krize"
, rekao je srpski predsednik.

Mesić: U EU trebaju ući sve zemlje regiona

Stjepan Mesić
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić rekao je danas na Samitu Centralne Evrope u Novom Sadu da je Evropska unija (EU) prirodni cilj i odredište svih zemalja regiona i da ne prihvata argument da je došlo do takozvanog zamora od proširenja.

Mesić je rekao da je po tom pitanju optimista, uz pretpostavku da svaka država kandidat za članstvo u EU uradi svoj deo posla i ispuni uslove koji se postavljaju za članstvo.

"Dvostruka merila ne bi smela da postoje, jer bi ona samo poljuljala poverenje u Uniju, a mogla bi negativno da utiču i na bilateralne odnose kandidata koji ulaze pod različitim uslovima"
, naglasio je Mesić.

Hrvatski predsednik je naglasio da spoljnopolitičke ambicije Hrvatske neće biti zadovoljene ulaskom u EU, nego tek ulaskom svih preostalih zemalja regiona u Uniju.

Radmanović: U EU bez OHR-a


Nebojša Radmanović
Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Nebojša Radmanović založio se danas za transformaciju Kancelarije visokog predstavnika (OHR) za BiH u specijalno predstavništvo Evropske unije, kako bi BiH bila ravnopravna sa zemljama u regionu.

"To bi bio jasan znak da BiH, kao suverena demokratska država, bez Kancelarije visokog predstavnika, ravnopravno konkuriše drugim zemljama iz našeg regiona u procesu evroatlantskih integarcija"
, rekao je Radmanović na Samitu zemalja Centralne Evrope u Novom Sadu.

Ocenio je da će BiH na taj način steći uslove za predaju kandidature za punopravno članstvo u EU.

Prema njegovim rečima, poslednje posete visokih funkcionera SAD i EU potvrđuju da međunarodna zajednica koordinisano i zajednički deluje
na pitanju okončanja međunarodnog angažmana u BiH.

Radmanović je dodao da se građani BiH nadaju da će početkom 2010. godine doći do ukidanja viznog režima.

Vujanović: Odlučni smo što pre ispuniti uslove Brisela


Filip Vujanović na Samitu u Novom Sadu
Predsednik Crne Gore Filip Vujanović izjavio je na Samitu Novom Sadu da je ta država posvećena regionalnoj saradnji i evropskim integracijama.

Vujanović je rekao da je namera Crne Gore da dostigne evropske standarde i da postane deo te "velike državne porodice".

"Aplicirali smo za članstvo u EU, čekamo upitnik Evropske komisije i odlučni smo da posvećenošću celog društva što pre ispunimo uslove za članstvo nadajući se da nije daleko prvi januar naše evropske integracije"
, poručio je crnogorski predsednik.

Ivanov se založio za regionalnu saradnju


Đorđe Ivanov
Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov izjavio je danas u Novom Sadu da proces pridruživanja zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji ne sme da se zaustavi.

"Mnogi od nas lično znaju kako je biti van evropskih institucija, van evropskih tržišta. Ne sme se zagovarati Evropa koja je ekskluzivna i zatvorena"
, rekao je Ivanov na samitu zemalja Centralne Evrope.

Dodao je da će Makedonija ostati aktivan partner u bilateralnim i multilateralnim kontaktima i založio se za regionalnu saradnju.

Na samitu Centralne Evrope u Novom Sadu učestvuju predsednici 14 zemalja - Austrije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Italije, Makedonije, Moldavije, Crna Gore, Poljske, Slovačke, Slovenije, Ukrajine i Srbije.

Bilateralni susreti

Boris Tadić i Stipe Mesić u Beogradu
Samit u Novom Sadu prilika je i za mnoge bilateralne susrete državnika zemalja učesnica. Predsednik Srbije Boris Tadić sastao se tako u četvrtak uveče u Novom Sadu sa predsednicima Makedonije, Hrvatske i Italije.

Tadić i hrvatski predsednik Stjepan Mesić složili su se da bi trebalo što pre pokrenuti proces ukidanja tajnih optužnica koje u Hrvatskoj postoje protiv građana Srbije.

Mesić je objasnio da bi rešavanje tog pitanja omogućilo povratak mnogim građanima koji su u strahu od tajnih optužnica i tajnih spiskova.

Tadić je izjavio da je prihvatio Mesićev poziv da poseti Hrvatsku i da će do nje doći najverovatnije početkom septembra.

"To će biti prilika da nemamo samo razgovore u Zagrebu, nego i u nekim drugim mestima u Hrvatskoj i da još jednom pokažemo da odnosi srpskog i hrvatskog naroda idu uzlaznom putanjom", rekao je predsednik Srbije.
XS
SM
MD
LG