Dostupni linkovi

Inzko u UN-u oštro kritizirao političare Republike srpske


Bosna i Hercegovina nastavlja s napretkom prema "mirnoj, održivoj državi, koja je bespovratno na putu evropskih integracija", kazao je Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko, podnoseći izvještaj Savjetu sigurnosti UN-a. No, u tim je naporima koči nacionalistička retorika koja jača podjele i ima dominantnu ulogu u zemlji.

Takva je retorika izazov suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom poretku BiH, kazao je Inzko posebno upozorivši na stalne napade vlasti srpskog entiteta na državne institucije, ovlasti i zakone, uključujući i ovlasti međunarodnog predstavnika. "Neki od visokih funkcionera iz RS napadaju legitimitet institucija BiH - pravosudnih, policijskih, ekonomskih, obavještajnih i odbrambenih i nastoje vratiti unazad ranije reforme usmjerene ka izgradnji države, kao i one koje je diktirala EU., kazao je Inzko u New Yorku.

U svom prvom obraćanju UN-u od kada je prije dva mjeseca preuzeo dužnost, Valentin Inzko je kazao i da je EUFOR i dalje ključni faktor sigurnosti u BiH, obzirom na krhku političku situaciju u zemlji.

XS
SM
MD
LG