Dostupni linkovi

Zaoštrava se situacija oko Sjeverne Koreje


Rusija, koja se godinama protivila uvođenju sankcija Pjongjangu, spremna je podržati snažnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog njezinog drugog nuklearnog pokusa, prenose u srijedu ruski mediji. Istovremeno, Sjeverna Koreja zaprijetila je u srijedu Južnoj Koreji vojnim napadom.

Rusija je spremna podržati snažnu rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a protiv Sjeverne Koreje zbog njezinog drugog nuklearnog pokusa, prenose u srijedu ruski mediji.

"Spremni smo podržati snažnu rezoluciju", izjavio je ruski veleposlanik pri UN-u Vitalij Čurkin nakon razgovora iza zatvorenih vrata u sjedištu UN-a u New Yorku održanih u utorak.

Rusija se posljednjih godina zajedno s Kinom protivila oštrim sankcijama protiv Pjongjanga.

Međutim, nakon sjevernokorejske podzemne nuklearne eksplozije u ponedjeljak, pokusa koji je proveden nedaleko od ruske granice, izrazila je veliku zabrinutost.

Čurkin je rekao da su izložena "različita stajališta i različiti prijedlozi" na sastanku na kojemu su sudjelovali diplomati iz pet stalnih članica Vijeća sigurnosti - Rusije, SAD-a, Velike Britanije, Francuske i Kine, kao i predstavnici Južne Koreje i Japana.

Međutim, još je prerano za razmatranje određenih mjera, kazao je. Vijeće sigurnosti održalo je izvanrednu sjednicu nekoliko sati pošto je Pjongjang objavio da je proveo pokusnu podzemnu nuklearnu eksploziju, za koju je Rusija kasnije priopćila da je njezina snaga bila slična onoj koja je razorila Hirošimu.

Čurkin je rekao nakon sjednice da su članice Vijeća sigurnosti izrazile svoje snažno protivljenje i osudu nuklearnog pokusa".

Istovremeno, Sjeverna Koreja zaprijetila je u srijedu Južnoj Koreji vojnim napadom nakon priključenja Seula Inicijativi sigurnosti protiv širenja oružja (PSI), te izjavila da neće više biti vezana primirjem iz 1953. kojim je okončan rat u Koreji, javila je sjevernokorejska agencija KCNA.

Sjeverna Koreja također je upozorila da ne garantuje sigurnost brodova na njenoj zapadnoj obali, navodi se u vojnom saopćenju koga navodi sjevernokorejska zvanična agencija, prenosi u srijedu AFP.

Seul, koji je imao status posmatrača u PSI-u, objavio je u utorak svoju odluku da postane njegovom punopravnom članicom, nakon što je Sjeverna Koreja pristupila novoj nuklearnoj probi i lansirala nekoliko novih raketa.

"Svaki neprijateljski akt prema našoj republici, posebno presrijetanje i pretres naših brodova, bit će praćen jakim vojnim i trenutnim odgovorom", upozorila je sjevernokorejska vojska u saopćenju koje navodi KCNA. "Naša vojska neće biti vezana sporazumom o primirju ukoliko Sjedinjene Države uvedu Sjevernu Koreju u okvire PSI-a", javio je sjevernokorejski vojni odjel u neutralnom selu Panmunjonu, u centru demilitarizirane zone (DMZ). "Oni koji su nas izazvali snosit će nemilosrdne i nezamislive sankcije", prijeti dalje Pyongyang.

Pyongyang je nedavno upozorio da će eventualno učešće Seula u PSI-u biti smatrano objavom rata.

"Vijeće sigurnosti UN-a priprema rezoluciju s novim sankcijama Pyongyangu", izjavio je predsjedavajući, ruski ambasador Vitalij Čurkin.
XS
SM
MD
LG