Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Egipat: Na Izrael se mora izvršiti pritisak za dvije države


Međunarodna zajednica mora izvršiti pritisak na Izrael i primorati ga da prihvati rješenje dvije države i da okonča sukob s Palestincima, ocijenio je u četvrtak šef egipatske diplomatije Ahmed Abul Gheit.
Gheit je pozvao međunarodnu zajednicu da "preuzme svoju odgovornost da primora Izrael da prihvati rješenje dvije države, izraelske i palestinske, te da napravi vidljive korake ka njenom uspostavljanju, navodi se u saopćenju glasnogovornika egipatskog ministarstva vanjskih poslova Hossama Zakija. Šef diplomatije, čija je zemlja povezana s hebrejskom državom mirovnim sporazumom, također je pozvao Izrael da "prekine sve aktivnosti kolonizacije".
Stvaranje palestinske države i zamrzavanje kolonizacije na palestinskim teritorijama propisano je mapom puta, međunarodnim mirovnim planom, koji je Izrael prihvatio 2003. Ali, taj plan je ostao mrtvo slovo na papiru.
Desničarski premijer Benjamin Netanyahu dosad je odbijao da govori javno o stvaranju palestinske države i namjerava nastaviti s proširenjem izgradnje na jevrejskim naseljima.
XS
SM
MD
LG