Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Bildt se nada rješenju spora


Carl Bildt, Foto: Midhat Poturović

Carl Bildt, ministar vanjskih poslova Švedske, koja u srpnju preuzima predsjedanje Europskom unijom, u utorak je izrazio nadu da će prijedlog Ollija Rehna omogućiti rješavanje graničnog spora između Slovenije i Hrvatske, te da će Hrvatska do kraja godine dovršiti pristupne pregovore s Bruxellesom.

"Nadam se da će Rehnov kompromisni prijedlog, koji smatramo konstruktivnim i dobrim, a koji podržava europska 'trojka' - Francuska, Češka i mi, omogućiti rješavanje spora i omogućiti, što je jako važno, primanje Hrvatske u EU", kazao je Bildt na predavanju o sigurnosnim izazovima u Washingtonu, na pitanje o odluci Hrvatske da prihvati Rehnov prijedlog.

"Pozdravljam sve koji podržavaju Rehnov prijedlog, ali iz toga ne bih ulazio u pojedinosti"
, rekao je Bildt, koji je ocijenio da je "maratonski pomorski spor Slovenije i Hrvatske složeno pitanje."

Bildt, koji se nakon predavanja u Carnegiejevoj zakladi za međunarodni mir sastao s američkom državnom tajnicom Hillary Clinton u State Departmentu, kazao je da je "primanje Hrvatske u EU važno za nju samu i za ostale zemlje regije jer im pokazuje europski put, kao i za samu Uniju".

Na pitanje Hine hoće li Švedska kao predsjedavajuća EU, u slučaju da Slovenija deblokira pregovore, podržati ubrzavanje pregovora EU s Hrvatskom kako bi bili dovršeni do isteka švedskog polugodišnjeg mandata, Bildt je odgovorio kako se nada da će to biti moguće, ali da osim Slovenije ima i drugih pitanja.

"Ima i nekih drugih pitanja koja treba riješiti, nekih bitnih pitanja. Nadam se da će nakon rješenja spora, biti moguće ubrzati pregovore i zaključiti ih ove godine. Ne znam hoće li to biti moguće ili ne, ali se nadam da će biti moguće"
, rekao je Bild.

Govoreći o stanju u BiH, Bildt je rekao da tamo postoji puno izazova i da je riječ o jednoj od najsloženijih multietničkih država u Europi. Naglasio je, među ostalim, kako su maksimalistički "zahtjevi za ukidanje Republike Srpske ili napuštanje BiH, nerealni", te izrazio uvjerenje u "ustavnu evoluciju u BiH" idućih godina.

Bildt je govorio o sigurnosnim izazovima s kojima se danas suočavaju SAD i EU, ističući nuklearnu prijetnju Irana i Sjeverne Koreje, ratove u Iraku i Afganistanu jačanje ekstremista u Pakistanu i druge, uključujući i "generacijski izazov koji predstavlja sadašnja gospodarska kriza te milenijski izazov klimatskih promjena".

Među ostalim je istaknuo kako EU nije vojna sila, ali da danas "prerasta u globalnu stabilizacijskuu silu", navodeći primjere europskih misija u Čadu, Gruziji, vodama Somalije i druge.
XS
SM
MD
LG