Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Sanader i Pahor se sastaju krajem aprila?


Hrvatski premijer Ivo Sanader i slovenski Borut Pahor sastat će se do kraja ovog mjeseca u blizini Zagreba kako bi razgovarali o rješenju graničnog pitanja i deblokadi hrvatskih pristupnih pregovora, doznaje se u četvrtak iz izvora bliskih hrvatskoj Vladi.

Prije toga trebali bi se sljedećeg tjedna sastati i ministri vanjskih poslova dviju zemalja, Gordan Jandroković i Samuel Žbogar, s europskim povjerenikom za proširenje Ollijem Rehnom, a već je ranije za sljedeći petak zakazana i Međuvladina konferencija o pristupanju Hrvatske EU.

Pred najavljene sastanke premijera i šefova diplomacija, izvori iz Banskih dvora ponavljaju kako je stav Hrvatske da se rješenje graničnog spora treba tražiti pred međunarodnom pravosudnom institucijom.

Slovensko odbijanje međunarodne pravosudne institucije objašnjava se i činjenicom da se rješenje koje se ponudi u arbitraži ili političkoj medijaciji može odbiti na referendumu. Kod međunarodne pravosudne institucije nema referenduma, ta je odluka obvezujuća, naglašavaju izvori bliski Vladi.

XS
SM
MD
LG