Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Obama obećava novo poglavlje u odnosima sa svetom


Predsednik SAD Barak Obama obećao je danas u Istanbulu novo poglavlje u američkoj spoljnoj politici i ponovo se založio za obnovu odnosa SAD sa muslimanskim svetom.

"Svet će biti onakav kakvim ga napravite. Možete izabrati da gradite nove mostove umesto da podižete nove zidove", rekao je Obama na

sastanku sa studentima u Istanbulu na kraju dvodnevne posete Turskoj. Nakon kratkog uvoda, Obama je odgovarao na pitanja studenata.

Obećavši "novo poglavlje u američkim odnosima" sa ostatkom sveta, Obama je rekao da SAD moraju biti mnogo strpljivije.

Američki predsednik se ponovo založio za obnavljanje odnosa između SAD i muslimanskog sveta.

Povodom primedbi da je veliki optimista, Obama je uzvratio: "Ako ne pokušamo, nećemo napredovati".

Kad je reč o Bliskom istoku, Obama veruje da je mir moguć, ali da je potreban kompromis Izraelaca i Palestinaca.

Podsechajući da se protivio ratu u Iraku koji je počeo bivši predsednik SAD Džordž Buš, Obama je rekao da kao predsednik mora pajivo pristupiti povlačenju vojske kako Irak ne bi "potpuno potonuo u nasilje".

Obama je prethodno razgovarao sa verskim liderima - istanbulskim muftijom i rabinom, kao i sa jermenskim patrijarhom i arhiepiskopom

sirijske pravoslavne crkve. Takođe, obišao je Aju Sofiju i Plavu džamiju.

Turska je poslednja etapa Obamine prve posete Evropi otkako je u januaru došao u Belu kuću. On je najpre učestvovao na samitu grupe 20 razvijenih i zemalja sa rastućom privredom, potom na jubilarnom samitu NATO, kao i na samitu EU-SAD.

XS
SM
MD
LG