Dostupni linkovi

Mesić: Hrvatska neće NATO koristiti protiv susjeda


"Hrvatska je pristupila ovom vojno-politickom savezu kako bi ojacala svoju sigurnost, ali i pridonijela miru i stabilnosti drugih, narocito zemalja jugoistocne Europe. Mi necemo svoje clanstvo koristiti u rješavanju neriješenih pitanja koja imamo sa susjedima", naglasio je Mesic.

"Hrvatska je tim cinom ispunila jedan od svojih najvažnijih strateških ciljeva. To znaci da nam se otvara široko tržište i da nam se pruža višestruka korist. Sada cemo, kao zemlja pod kišobranom NATO-a, moci dobiti više kapitala i otvoriti više novih radnih mjesta", rekao je hrvatski predsjednik beogradskom listu.

Mesic je dodao da je Hrvatska tom vojno-politickom savezu pristupila kako bi ojacala svoju sigurnost te pridonijela miru i stabilnosti drugih zemalja, napose zemalja u jugoistocnoj Europi. "To je motiv za sve zemlje bivše Jugoslavije - da se isplati i nagraduje ostvarivanje postavljenih standarda i ispunjavanje uvjeta. Ako je to mogla Hrvatska, onda to mogu i sve druge zemlje u regiji", istaknuo je Mesic.

Upitan je li Hrvatska razmišljala o tome da bi sada možda povukla tužbu protiv Srbije, hrvatski predsjednik kazao je da se o tome vode rasprave u kojima sudjeluju obje strane, ali da se ne zna što ce biti odluceno. "U tim razgovorima sudjeluju obje strane i sad se razmjenjuju izaslanstva na svim razinama, pa cemo vidjeti što ce biti na kraju. Odnose sa Srbijom su vrlo dobri i sve su bolji. Suradujemo u svim sektorima, što je korisno za naše dvije zemlje, ali i za cijelu regiju, i nadam se da cemo tako nastaviti", rekao je Mesic za "Vecernje novosti".

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesic izjavio je, u intervjuu za beogradski list "Vecernje novosti" od ponedjeljka, da ce ulazak Hrvatske u NATO pridonijeti sigurnosti u regiji te da se Hrvatska svojim clanstvom nece koristiti u rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima.

XS
SM
MD
LG