Dostupni linkovi

Medjunacionalni izgredi u Vojvodini


U Novom Sadu, Temerinu i Somboru dogodilo se više izgreda u kojima su napadnuti mladići mađarske narodnosti, a na katolilčkom groblju u Novom Sadu ispisane su uvrjedljive i prijeteće poruke pripadnicima mađarske i hrvatske nacionalne zajednice, objavljeno je u utorak na službenim internetskim stranicama Pokrajinskog izvršnog vijeća Vojvodine.

Novosadska policijska uprava potvrdila je da se u mjestu Temerinu dogodio fizički obračun s nacionalnim predznakom, u kojemu je malodobni mladić mađarske nacionalnosti lakše ozlijeđen.

Po policijskom izvješću, na kapelici katoličkog groblja u Novom Sadu nepoznate osobe ispisale su uvrjedljive i prijeteće poruke pripadnicima mađarske i hrvatske nacionalne zajednice, a u Somboru je napadnut dječak mađarske nacionalnosti.

Predsjednik Skupštine Autonomne Pokrajine Vojvodine Sandor Egeresi u tom je povodu izrazio "veliku zabrinutost, ogorčenost i najoštriji prosvjed", zahtijevajući od policije da pronađe i procesuira odgovorne.

"Uvjeren sam da vojvođanski građani najoštrije osuđuju napade i izgrede izazvane nacionalnom nesnošljivošću jer su u suprotnosti s našom tradicijom, identitetom i vrijednostima za koje se zalažemo. Zbog toga je obveza onih koji moraju takve izgrede spriječiti i kazniti još veća", naglasio je Egeresi.
XS
SM
MD
LG