Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Inzko: "Samo dogovor vodi BiH u EU"


Visoki predstavnik za BiH Valentin Inzko danas je prvi put posjetio Predsjedništvo BiH, gdje se sastao s va Nebojšom Radmanovićem, Željkom Komšićem i Harisom Silajdžićem, saopšteno je iz OHR-a.
"Drago mi je da sam se vratio u BiH kao partner lokalnih organa vlasti u ovom značajnom periodu tranzicije koji je pred nama", rekao je Inzko, naglasivši da s lokalnim političkim liderima želi uspostaviti istinsko partnerstvo kao instrument za postizanje napretka u BiH na putu evropskih integracija.
"Politički pregovori nemaju alternativu bez obzira na to kako teški ti pregovori mogu biti. Vijeće za implementaciju mira je u svom prošlosedmičnom komunikeu također eksplicitno pozdravilo princip dogovora i kompromisa, upravo one principe na kojima se zasniva i Evropska unija, što mora biti vodeće načelo za daljnje napredovanje Bosne i Hercegovine i njen ulazak u Evropsku uniju", naglasio je.
Inzko je informirao članove Predsjedništva da su ministri vanjskih poslova zemalja članica EU na neformalnom sastanku prošlog vikenda u Češkoj Republici još jednom ponovili opredjeljenje Evropske unije prema Bosni i Hercegovini i cijeloj balkanskoj regiji.
"Evropska unija je već prisutna u BiH, i to u nekoliko oblika, i spremna je unaprijediti svoje političko prisustvo u BiH u okviru tranzicije OHR-a u misiju Evropske unije", kazao je Inzko.
Visoki predstavnik je naglasio da, prije nego što ova dugoočekivana tranzicija bude moguća, bosanskohercegovački organi vlasti na svim nivoima moraju poduzeti dodatne napore da bi ispunili svih pet ciljeva i dva uvjeta koje je Vijeće za implementaciju mira definiralo za zatvaranje OHR-a.
"Ispunjavanje ovih uvjeta će omogućiti Bosni i Hercegovini da svu svoju energiju usmjeri na proces evropskih integracija, što će biti izuzetno korisno za obične građane, ekonomiju i za buduću stabilnost i prosperitet ove zemlje", zaključio je visoki predstavnik i specijalni predstavnik Evropske unije.
XS
SM
MD
LG