Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Učlanjenje u NATO nije predizborno pitanje


Proces integracije u NATO, osim što predstavlja jedno od najvažnijih pitanja koja će određivati sudbinu Crne Gore, predstavlja i liniju oštre podijeljenosti ukupnog društva. Zbog čega političke partije u Crnoj Gori, tokom tekuće predizborne kampanje ipak izbjegavaju pominjanje učlanjenja u NATO?

Iako se, prema najnovijim podacima, broj pristalica evroatlantskih integracija povećao za skoro 5 posto, još uvijek je skoro polovina građana protiv učlanjenja u NATO. Trećina je za, a nešto manje od četvrtine nema stav.

Vječito kalkulisanje, da li je politički profitabilno, ili štetno pominjati neku temu tokom predizborne kampanje, razlog je za izbjegavanje partija da govore o procesu integracija Crne Gore u NATO savez. Iako se radi o jednom od najvažnijih pitanja koje će dugoročno odrediti sudbinu Crne Gore, ipak je pobijedila uskopartijska računica partijskih lidera i njihovih stratega.

Aleksandar Dedović, direktor nevladine organizacije Alfa Centar, koja aktivno prati proces približavanja Crne Gore Sjevernoatlantskoj alijansi, kaže da je sasvim očigledno da za učesnike u tekućoj predizbornoj kampanji, pitanje članstva Crne Gore u NATO-u, nema status prioriteta:

"Uglavnom, njihova sporadična saopštenja, u kojima se pominje Sjevernoatlantski savez i članstvo Crne Gore u njemu, odnose se na način i mehanizme donošenja odluke gdje otprilike svi u svojim programima i stavovima jasno iskazuju svoju zainteresovanost da odluka bude donešena od strane građana. Oni ne zadiru u argumente za i protiv, pozitivne i negativne implikacije članstva Crne Gore u NATO. Ono što bi svi birači i željeli i voljeli da čuju to je da će upravo oni biti pitani na koji način će biti donešena odluka."

Funkcioner Socijaldemokratske partije Borislav Banović kaže da za njegovu partiju ne važi ocjena, da se tokom predizborne kampanje ne bavi temom učlanjenja u NATO već da, naprotiv, pri svakom javnom nastupu i tribini ističu svoje opredjeljenje za Crnu Goru kao buduću članicu alijanse. Međutim, prema Banovićevim riječima, čini se da je manja članica vladajuće koalicije po tom pitanju usamljena:

"Vjerovatno to biračima u ovom trenutku nije najvažnije pitanje, tako da pretpostavljam da se učesnici kampanje prije svega osvrću na ono što misle da je interesantno za birače i zbog čega mogu dobiti veći broj glasova."

Predsjednik opozicione Liberalne partije Miodrag Živković kaže da je ćutanje vladajuće Demokratske partije socijalista ustvari nastavak ustaljene prakse da se stvari rješavaju van domašaja javnosti:

"Kod nas u Liberalnoj partiji u koaliciji "Za drugačiju Crnu Goru" apsolutno ne iznenađuje teza da zagovornici, oni najveći zagovornici NATO-a u ovom trenutku ćute o tome iz prostog razloga što se plaše da se to može reflektovati na njihovo biračko tijelo. Demokratska partija socijalista je naučila čitavo vrijeme svih ovih dvadeset godina da najkrupnije poteze povuče iza leđa građana i nekonsultujući se sa njima. Iz tog razloga je tema atlantskih integracija tema koja njih u izbornoj kampanji neinteresuje. Oni će to završiti kao i sve što su završili na drugačiji način."

Vlast, međutim, optužuje protivnike učlanjenja u NATO koji se uglavnom nalaze u opoziciji da ne žele da previše naglašavaju svoje protivljenje učlanjenju Crne Gore u Sjevernoatlantsku alijansu zbog procjene da međunarodnoj zajednici to ne bi bilo dobro primljeno. Borislav Banović, SDP:

"Dvadeset i šest zemalja članica NATO saveza od toga samo dvije nijesu iz Evrope, tako da sve te evropske zemlje s te strane gledaju i ne evropske i na NATO integracije kao jedne konvengentne procese i kao jedne procese koji jedan drugoj podržavaju. Uostalom, ne bi bilo više od 20 zemalja u jednom drugom savezu."

Predsjednik Demokratske srpske stranke Ranko Kadić kaže da je NATO, bar što se tiče javnih nastupa njegove partije redovna tema, a da je druga stvar što to nije vidljivo u medijima. Međutim, po Kadiću je tačno da vlast nerado pominje učlanjenje Crne Gore u alijansu:

"Nama su u programskim ciljevima baš zapisano "Ne NATO" i uraditi sve da se ne ulazi u NATO. Vlasti to sada ne odgovara. Na primjer, sigurno oni neće doći da pričaju o NATO-u u Beranama, Andrijevici, Murini. Tamo je svježe sjećanje što je NATO uradio. Znaju da je to raspoloženje građana, bez obzira kakva su fingirana ispitivanja, protiv ulaska u NATO i to normalno vlast neće da pominje."

Miodrag Živković, predsjednik Liberalne partije koja se zalaže za srednje rješenje, odnosno ulazak Crne Gore u NATO, ali kao demilitarizovane države, smatra da se o ovoj temi tokom kampanje ćuti, uglavnom zbog činjenice da je biračko tijelo podijeljeno oko ovog pitanja, pa da uvijek postoji mogućnost gubitka dijela glasača:

"Mislim da je osnovni razlog svakako da se ne prouzrokuje šteta u izbornom procesu, jer su građani definitivno podijeljeni po tom pitanju kao što pokazuju i sve ankete."

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG