Dostupni linkovi

Stanovi solidarnosti u predizborne svrhe?


Podgorica, Foto: Savo Prelević

Povodom najave Saveza samostalnih sindikata da će se 1.000 stanova, koji će se graditi sredstvima Fonda solidarnosti, dijeliti isključivo članovima te radničke organizacije, reagovali su danas predstavnici Unije slobodnih sindikata ocjenom da je takvo uslovljavanje neustavno.

"Očekujemo da parlament glavnog grada donese odluku da se opštinsko zemljište dodijeli za izgradnju stanova za radnike Podgorice, a da pravo da konkurišu imaju svi bez obzira da li su članovi sindikata", rekao je Vladimir Pavićević, predsjednik Sindikata zdravstva koji je dio Unije slobodnih sindikata.

Reagujući na najavu Saveza samostalnih sindikata, koji Vlada za sada jedino priznaje kao reprezentativan, da će se stanovi dijeliti isključivo članovima Saveza, Pavićević je rekao da su u Uniji uvjereni da to na Skupštini grada neće proći, jer su naišli na razumijevanje u više odborničkih klubova među kojima je i članica vladajuće koalicije, Socijaldemokratska partija. Ukoliko gradski parlament 25. marta ipak izglasa odluku koja bi bila u skladu sa stavom Saveza samostalnih sindikata da stanove dobiju samo njihovi članovi podnijećemo tužbu Ustavnom sudu:

"Fond za solidarnu stambenu izgradnju pripada svim radnicima u Crnoj Gori podjednako, bez obzira na to kom sindikatu pripadaju. Ukoliko se desi da na neki način taj fond stavi zabranu, recimo, Kliničkom centru, i da sada neko nekom klauzulom kaže da naši radnici, odnosno oni koji pripadaju sindikalnoj organizaciji koja broji 1.700 članova, a čiji sam ja predsjednik, da ne mogu da konkurišu za te stanove... Do toga ne može doći. Mislim da gradski parlament ne može tako nešto da usvoji. Ako se to desi, a mislim da je vrlo mala mogućnost, onda ćemo svakako mi pokrenuti razne mehanizme, od sudova, pa svih daljih mogućih pritisaka."

Tu smo ušli u jedan začarani krug kada ni ovo što je taj Fond počeo da radi pitanje je da li će moći da završi. Više u vrijeme izbora pokušava da nađe svoje uporište u onim kategorijama stanovništva koji su u nekoj životnoj potrebi da makar imaju nadu da će neki od svojih životnih problema da riješe.
Funkcioner Unije slobodnih sindikata Aleksa Marojević je tokom jučerašnjeg intervjua našem radiju rekao da se predstavnici Vlade i Unije poslodavaca, koje su pored Saveza sindikata osnivači Solidarnog stambenog fonda, ne oglašavaju u vezi tvrdnje saveza da će stanove dobijati samo njihovi članovi upravo zbog svijesti da je to neustavno i nezakonito jer se radi o sredstvima svih građana, a ne članova jednog sindikata. Marojević dodaje i da je promocija gradnje 1.100 stanova solidarnosti stavljeno u funkciju predizborne kampanje:

"U ovom trenutku pod teretom globalne ekonomske krize, i ovo što je započeto u Crnoj Gori ne može da se gradi. Činjenica je da građani, zaposleni ne mogu dobiti kredite za kupovinu stanova. Tu smo ušli u jedan začarani krug kada ni ovo što je taj Fond počeo da radi pitanje je da li će moći da završi. Više u vrijeme izbora pokušava da nađe svoje uporište u onim kategorijama stanovništva koji su u nekoj životnoj potrebi da makar imaju nadu da će neki od svojih životnih problema da riješe. U svakom slučaju, oni se uzdaju u poslovično kratko pamćenje ovoga naroda, koji će tu njihovu priču brzo zaboraviti, pa neće snositi nikakvu odgovornost za to što su tu priču pričali a nijesu je realizovali."

Pored Alekse Marojevića i predsjednika Regionalnog odbora Unije slodobnih sindikata Sandra Obradović smatra da je najava gradnje stanova solidarnosti u funkciji predizborne kampanje, ali Predrag Ražnatović, potpredsjednik Sindikata prosvjete koji je dio unije, je rekao da njegova sindikalna organizacija od Vlade godišnje dobija 350.000 eura za stambeni fond, te da nema nikakve veze između predizborne kampanje i najave gradnje stanova solidarnosti:

"Mislim da nema, nego da će se 1.100 stanova, do kraja ove godine izgraditi u vijeme velike ekonomske, i naročito finansijske krize, mislim da niko ozbiljan u Crnoj Gori ne može u to povjerovati. I, ako sam vrh, prvi čovjek nekog sindikata, za tim posegne onda to najbolje govori o našoj zbilji."

XS
SM
MD
LG