Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Ruska tužba dio dogovora?


Zgrada Uprave KAP-a

Vjerovatnoća da će podgorički Kombinat aluminijuma bankrotirati, naglo je porasla nakon prekjučerašnjeg sastanka predstavnika crnogorske Vlade i ruskog investitora, Centralno-evropske aluminijumske kompanije, koja je većinski vlasnik KAP-a. Vlada je upravi Kombinata poslala predlog ugovora koji bi definisao pomoć države ovoj kompaniji. Medjutim, s obzirom da je ključni uslov vlade, suspenzija odštetnog zahtjeva Rusa, od preko 300 miliona eura, šanse za dogovor su male.

Situacija u kojoj se nalazi podgorički Kombinat aluminijuma nikad nije bila teža, a njegovo bankrot nikad izvjesniji. Iz Vlade se već najavljuje da će ukoliko proizvodnja padne ispod sadašnjeg nivoa, ili u slučaju da Rusi odu iz KAP-a, biti proglašen bankrot i uveden stečaj, a da će kompanijom upravljati Privredni sud. Predstavnici većinskog vlasnika KAP-a, Centralno-evropska aluminijumska kompanija ruskog tajkuna Olega Deripaske, su nakon prekjučerašnjeg sastanka sa predstavnicima Vlade bili veoma nezadovoljni jer, da bi odobrila pomoć KAP-u, Vlada traži da CEAC odustane od odštetnog zahtjeva od skoro 350 miliona eura. Rusi kategorično odbijaju jer računaju da bi im taj novac obezbijedio bezbolno povlačenje iz Crne Gore bez gubitaka.

Iako je po objavljivanju informacije o ruskoj tužbi Vlada reagovala tvrdnjom da se samo radi o pokušaju vlasnika KAP-a da vrši pritisak radi sticanja bolje pozicije u pregovorima za nabavku električne energije, te da je tužba za neistinito prikazivanje stanja u bilansima i vrijednost imovine koju su kupili neosnovana, sada se ispostavilo da je upravo odustajanje od odštetnog zahtjeva ključni uslov od koga Vlada nema namjeru da odustane.


Predsjednik Skupštinskog odbora za ekonomiju i finansije i funkcioner opozicione Socijalističke narodne partije Aleksandar Damjanović sumnja da je tužba, odnosno odštetni zahtjev ruskog investitora rezultat posebnog aranžmana:

"Vlada je reagovala na tu tužbu izjavom o odbrani i pripremila je kontratužbu. Sudbina kontratužbe nam nije poznata. Ja sam prije mjesec dana, u ime SNP-a, tražio da mi daju izvještaj o sprovođenju ugovora od strane vlasnika Kombinata. Direktor Agencije za prestrukturiranje privrede i strana ulaganja, gospodin Branko Vujović mi mjesec dana taj izvještaj ne daje. Prema tome, osnovano mogu da sumnjam da je tužba Rusa u dogovoru sa nekim paradržavnim strukturama u Crnoj Gori, kako bi se zauzele bolje pregovaračke pozicije."

Negativnim prognozama u vezi sudbine KAP-a, doprinosi i uvjerenje predstavnika Centralno-evropske aluminijumske kompanije da im konzorcijum 17 stranih banaka neće odobriti kredit od 20-40 miliona eura, za koji bi, ukoliko dođe do dogovora, garancije dala crnogorska Vlada. Rusi su pesimisti, a u Vladi još uvijek vjeruju da banke imaju interes da podrže opstanak KAP-a. Funkcioner SNP-a Aleksandar Damjanović smatra da Vlada nije ozbiljno pristupila razgovoru sa vlasnicima KAP-a:

"Da je Vlada htjela ozbiljno da razgovara, ona bi analizirala da li je vlasnik Kombinata ispunio odredbe iz ugovora, i shodno tome primijenila određene mjere. Ono što je najvažnije i o čemu SNP zaista želi da razgovara jeste sudbina radnika Kombinata aluminijuma. Po nama, nijedan radnik Kombinata aluminijuma ne smije ostati bez posla."

Miodrag Pavićević, predsjednik Sindikata Prerade, jednog od pogona KAP-a, kaže da se može reći da su radnici kombinata taoci aranžmana koji su sklopili Vlada i ruski investitor, te da bi gašenje KAP-a proizvelo teške posljedice za veliki broj radnika i izvan samog kombinata:

"Bojim se da se stavlja uže oko vrata radnika kombinata, ali nadam se da Vlada Crne Gore neće dozvoliti da se tako nešto desi tolikom broju radnika. Repro-lanac je veliki. Nije to da ne bi mnogo radnika bilo poslato kući ili na ulicu, nego je tu mnogo veći broj radnika i van Kombinata: Željeznice, Luke Bar..."

Generalni sekretar Unije slobodnih sindikata Srđa Keković strahuje da bi bankrot Kombinata aluminijuma predstavljao eksploziju socijalne bombe:

"Oko 10.000 radnih mjesta se, na posredan, ili neposredan način, veže za opstanak KAP-a. Iskreno, mene plaši ta najava da KAP može da ode pod stečaj. Nas ne interesuje, da li će Kombinatom aluminijuma rukovoditi privatni vlasnik ruska kompanija, Vlada ili neko treći. Nas interesuje da u ovom trenutku Kombinat aluminijuma opstane zbog svih 10.000 radnih mjesta. Ovo je krajnji trenutak. Plašim se da ako i ovaj trenutak ispustimo, odnosno, ako dođe do gašenja KAP-a, da to može značiti potencijalnu nestabilnost u nekom socijalnom smislu, i izvor nekih evenutalnih nemira, što ne bi bilo dobro za građane Crne Gore, odnosno, za sve nas."

Crnogorska Vlada je danas, vlasniku Kombinata aluminijuma, dostavila Prijedlog ugovora o pomoći tom preduzeću. Pored nekoliko obaveza o održavanju nivoa proizvodnje i broja zaposlenih, Rusima je postavljen i uslov za suspenziju odštetnog zahtjeva. Zauzvrat Vlada bi KAP-u odobrila odloženo plaćanje poreza, doprinosa i carina, i garantovala bi za kredit od 20 miliona eura, koji bi KAP iskoristio za plaćanje domaćim partnerima za energiju i transport.

  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG