Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kacin: Hrvatska smanjila mogućnosti medijacije


Slovenski mediji u utorak ocjenjuju da je Hrvatska u svom odgovoru na ponudu o pomoći Europske komisije u rješavanju graničnog spora postavila uvjete koji bi mogli onemogućiti početak rada Ahtisaarijeve skupine, a istu sumnju iznio je u razgovoru s predsjednikom Europskom parlamenta Hansom Gertom Poetteringom slovenski eurozastupnik Jelko Kacin.

Kacin je u današnjem razgovoru s Poetteringom prenio slovenska stajališta o graničnom prijeporu s Hrvatskom, ali je ujedno i ocijenio da je Hrvatska svojim odgovorom Rehnu "nepotrebno smanjila manevarski prostor" za početak posredništva. Tako je Hrvatska smanjila mogući uspjeh Ahtisaarijeve skupine, prenio je sadržaj Kacinova razgovora s Poetteringom njegov zastupnički ured. Kacin je ustvrdio da su hrvatski uvjeti koji idu za tim da medijacija u stvari bude pomoć dvjema državama da iziđu pred Međunarodni sud pravde pokazatelj da se Hrvatskoj ne žuri s članstvom i da je teško očekivati da ona ove godine zaključi pregovore s Europskom unijom.

Slovenska tiskovna agencija STA objavila je u utorak u svom prilogu iz Bruxellesa da je s kašnjenjem u početku rada posredničke skupine sve manje realistično održavanje pristupne konferencije potkraj ovog mjeseca, kako je planiralo češko predsjedništvo.

Slovenski tiskovni mediji navode da slovenski diplomati govore kako je Hrvatska načelno prihvatila posredništvo, ali da je "vrag u detaljima" te da hrvatsko stajalište dano u odgovoru treba dobro analizirati.

Vrlo negativno stajalište prema jučerašnjem odgovoru hrvatske strane u vezi s posredništvom daje u svom komentaru današnje ljubljansko "Delo".

"Sve što je hrvatski politički vrh u ponedjeljak postigao jest to da je pobijedio u domaćoj javnosti. Hrvatska politička elita javnosti je poručila da je spremna do zadnjeg čovjeka braniti svoju vodu i zemlju, te da je sve ono što je do jučer bilo sporno sada hrvatsko", komentira vodeći slovenski list.

XS
SM
MD
LG