Dostupni linkovi

Fotelje u predizborne svrhe


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Jedna od karakteristika svake predizborne kampanje u Crnoj Gori su primjedbe da predstavnici vladajućih partija koriste državne funkcije u predizborne svrhe. Pored širenja optimističkih poruka naglo se poveća i broj svečanih otvaranja raznih objekata - od onih kapitalnih od državnog značaja, do dionica lokalnih saobraćajnica. Opozicija zbog toga negoduje, a međunarodne organizacije upozoravaju.

Svaki put uoči izbora vlast u Crnoj Gori ima običaj da organizuje svečana otvaranja velikog broja objekata. Opozicija uvijek negoduje, a relevantne domaće i međunarodne organizacije ukazuju na ovu pojavu. Ipak, uvijek se iznova dogadja da državni funkcioneri naglo pojačavaju aktivnosti baš u predizbornoj kampanji, što se u dijelu javnosti tumači kao zloupotreba državne funkcije u partijske svrhe. Uprkos praksi da se predstavnici posmatračke misije ne izjašnjavaju odmah po njenom uspostavljanju, šef posmatračke misije ODIHR Artis Pabrikis je podsjetio vladajuću koaliciju u Crnoj Gori na ranije preporuke kojima se kritikovala praksa da se prije glasanja politički kandidati angažuju i kao državni funkcioneri. Predstavnik OEBS-ove Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) Pabrikis preporučuje da treba pratiti procedure u drugim državama koje govore da postoji jasno razdvajanje između države i partije.

U domaćoj nevladinoj organizaciji Centar za demokratsku tranzicijju kažu da partije na vlasti imaju prednost u mnogim državama, a da Crna Gora nije izuzetak, da je teško odvojiti državne i partijske funkcije. Opozicione partije negoduju, a u Socijalističkoj narodnoj partiji kažu da će se obratiti i međunarodnim organizacijama. Funkcioner SNP-a Vasilije Lalošević:

"Apsolutno ćemo uputiti apel međunarodnim posmatračima i gospodi koja to rade da se to prekine, kako bi ovaj izborni proces jednostavno prošao u nekoj korektnoj atmosferi. Bojim se da je već sada na početku izborne kampanje došlo do narušavanja svega onoga što smo se dogovorili potpisujući, zajednički sa CDT-om, onaj ugovor da ćemo se u kampanji korektno ponašati."

RSE: Da li očekujete da će vaša akcija uroditi plodom?

Lalošević: Nadamo se, ali na žalost, iskustvo nam govori da proteklih izbora to nije bio slučaj.

Premijer Milo Đukanović je juče otvorio dionicu, od svega deset kilometara, puta koji bi trebalo da spoji primorski Risan i Žabljak na Durmitoru. Izgradnja ovog puta je počela još 1995. godine, a njegov završetak se najavljuje za 2010. godinu. U medijima se mogu naći ocjene da se isti putevi otvaraju više puta, a opozicija u jučerašnjem događaju vidi upravo konkretan primjer zloupotrebe državne funkcije u predizborne svrhe.

Emin Duraković, Demokratski centar:

"Vladajuća koalicija koristi svaku priliku da određene stvari koje se žele predstaviti kao nacionalni interesi koji u suštini jesu nacionalni interes kao što je konkretno probijanje puta Risan - Nikšić - Žabljak tempiraju na taj način da se sve to dešava u predizbornoj kampanji i da ljudi koji su predstavnici vladajuće koalicije na taj način dolaze do određenih političkih poena. Iako je suština u svemu tome da se za sve te stvari koriste državna sredstva, koriste sredstva građana Crne Gore, koriste se sredstva i onih koji glasaju za DPS i onih koji glasaju protiv ove vlasti."

I opoziciona Narodna stranka ukazuje na zloupotrebu državnih resursa i poistovjećivanje državnog i partijskog. S obzirom na to da u Crnoj Gori odavno ne postoji jasna granica između državnog i interesa vladajućih stranaka sigurno će i ovog puta koalicija na vlasti zloupotrebljavati državne resurse, kažu narodnjaci. Potpredsjednik Pokreta za promjene Branko Radulović kaže da će i njegova partija informisati i međunarodne organizacije i domaću javnost, ali da ne vjeruje da će to proizvesti značajan efekat:

"Otvaraće se i u ovakvim uslovima neki novi putevi, govoriće se nekakvim velikim pobjedama, to je njihov metod. Samo treba pogledati kakvi će biti nastupi gospodina Mila Đukanovića i ministara mi ćemo sigurno i OEBS-u i drugim organima na to skrenuti pažnju, mi ćemo informisati javnost, njima se obraćati da oni nešto učine i da naprave korekciju kod toga je faktički bezuspješno, međutim, sigurno da to kao i do sada neće imati nikakvog efekta."

XS
SM
MD
LG