Dostupni linkovi

BiH slavi Dan neovisnosti, RS ignorira državni blagdan


Bosna i Hercegovina 1. ožujka obilježava Dan neovisnosti, ali se taj državni praznik u nedjelju proslavlja samo na teritoriju Federacije BiH dok ga vlasti Republike Srpske u potpunosti ignoriraju. Hrvatski i bošnjački članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić su u Sarajevu položili vijence na spomen-groblja i obilježja žrtvama iz rata od 1992. do 1995. godine i Drugog svjetskog rata. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović nije sudjelovao ni u jednom činu obilježavanja državnog praznika, kao što nije nitko od njegovih prethodnika na dužnosti srpskog člana državnog vrha.

Na traženje Europske zajednice 1. i 2. ožujka 1992. godine u BiH je organiziran referendum na kojem su se građani izjašnjavali o neovisnosti tadašnje federalne jugoslavenske jedinice Bosne i Hercegovine. Unatoč pokušajima Srpske demokratske stranke (SDS) predvođene haaškim optuženikom Radovanom Karadžićem da onemogući provedbu referenduma, na njemu je glasovalo čak 67 posto birača s pravom glasa, koji su ogromnom većinom podržali proglašenje neovisnosti BiH. Već u noći između 1. i 2. ožujka kada je bilo izvjesno da je referendum uspio, a proglašenje neovisnosti neupitno, SDS-ove paravojne postrojbe postavile su barikade u središtu Sarajeva što je predstavljalo uvod u rat koji će izbiti svom silinom nepuna dva mjeseca kasnije.

Ni 14 godina nakon potpisivanja Daytonskog sporazuma u BiH nije dobila zakon o državnim praznicima pa ih svaki entitet obilježava po vlastitim propisima, navodi Hina.

XS
SM
MD
LG