Dostupni linkovi

Kritike Stejt departmenta zbog kršenja ljudskih prava u svetu


Americki Stejt dipartment u godišnjem izveštaju o stanju ljudskih prava u svetu kritikovao je Kinu zbog porasta kršenja tih prava, a Rusiju zbog nastavka negativnog trenda.

On najavljuje da će pripaziti i na kritike stanja ljudskih prava u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Kina se u Izveštaju izdvaja zbog brojnih kršenja ljudskih prava, poput "izvansudskih pogubljenja i mučenja, iznuđenih priznanja optuženika, upotrebe prisilnog rada i slicno". Zvanični Pekin je odlučno odbacio ove navode.

Za Rusiju se ocenjuje da se "nastavlja negativan trend ukupnog domaćeg stanja ljudskih prava".

Stanje ljudskih prava, kako se navodi, pogoršava se i u ostalim zemljama u Aziji, na Bliskom istoku, u Africi i istočnoj Evropi.

Problem u Hrvatskoj ostaje "društveno nasilje i diskriminacija etničkih manjina, posebno Srba i Roma", kaže se u Izveštaju.

Stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini je i dalje u kategoriji "loše."

Uz napomenu da su protekle godine u Srbiji uhapšeni Stojan Župljanin i Radovan Karaždic, dodaje se da vlada u Beogradu još nije uhapsila dva preostala haška begunaca Ratka Mladica i Gorana Hadžica.

Među ostalim problemima spominje se zastrašivanje i maltretiranje novinara i boraca za ljudska prava, kao i drugih kriticara vlade,

Vlada Kosova i UNMIK su 2008. godine uglavnom poštovali ljudska prava, ali su primećeni i problemi koji se mahom odnose na manjinske zajednice, ocenjuje se u izvještaju.

Najozbiljniji problemi su pogibije i povrede od neeksplodiranih nagaznih mina ili slicnih eksploziva, korupcija i vladino mešanje u rad bezbednosnih snaga i pravosuđa, slucajevi politicki i etnički motivisanog nasilja i netrpeljivost prema Srbima i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

U delu koji se odnosi na Crnu Goru konstatovano je da su ostali brojni problemi uključujući policijsko maltretiranje osumnjičenih u zatvorima, neopravdana hapšenja, zastrašivanje novinara, i diskriminacija prema ženama i etnickim manjinama, a pre svega Romima.

XS
SM
MD
LG