Dostupni linkovi

Slovenija:Popodne odluka o referendumu


Predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar bi u četvrtak popodne trebao odrediti rok za prikupljanje dodatnih 40.000 potpisa za referendum na kojemu bi Slovenci glasovali slažu li se s odlukom parlamenta koji je prošlog tjedna ratificirao hrvatski pristupni protokol za ulazak u NATO.

Kako je javila Slovenska tiskovna agencija STA, Gantar je kasno sinoć rekao da će danas popodne morati objaviti rok za prikupljanje potpisa i da bi o tome mogao "razmisliti" i donijeti drukčiju odluku samo ako danas do 12 sati inicijatori referenduma odustanu od namjere prikupljanja dodatnih potpisa.

Slovenski parlament prihvatio je u srijedu popodne na izvanrednom zasjedanju izjavu o zaštiti slovenskih nacionalnih interesa u tijeku pristupa Hrvatske NATO-u, u kojoj se navodi da je Slovenija pri proglašenju samostalnosti imala izlaz na otvoreno more, te da je nadzirala neke druge "prijeporne točke" uzduž granice s Hrvatskom.

Spomenuta izjava trebala je biti razlogom da se odustane od inicijativa da se pristupni protokol Hrvatske za ulazak u NATO, što ga je slovenski parlament velikom većinom ratificirao u početku prošlog tjedna, ospori na referendumu.

Slovenska pučka stranka i predsjednik udruge "Zavod 25. lipnja 1991." Marijan Podobnik izjavili su da na temelju prihvaćene izjave u parlamentu odustaju od aktivnosti koje bi dovele do obveznog raspisivanja tog referenduma. No Stranka slovenskog naroda (SSN), manja izvanparlamentarna stranka iz Maribora koja je također sudjelovala u prikupljanju početnih potpisa za spomenuti referendum, objavila je u srijedu navečer da izjavom prihvaćenom u parlamentu nije zadovoljna te da će nastaviti prikupljati potpise za referendum.

Slovenski premijer Borut Pahor izjavio je sinoć da će u petak pokušati uvjeriti predsjednika SSN-a Zdenka Vicenca Vinkova da je referendum nepotreban i neka od njega odustane, ali je Vinkov već odbacio tu mogućnost.

Iako po općim tumačenjima ratificirani protokol ne bi mogao stupiti na snagu sve dok se ne završe procedure oko prikupljanja potpisa, za što je potrebno četrdesetak dana, to je stajalište sinoć u razgovoru za Slovensku televiziju osporio ustavni pravnik Miro Cerar.

On je rekao da se i prije događalo da su inicijatori tzv. naknadnih zakonodavnih referenduma odustajali od svoje akcije nakon što je rok za prikupljanje potpisa već bio određen i da procedura dakle nije neopoziva, te da se može zaustaviti i kasnije.

Inače, ljubljanski dnevni list "Dnevnik" danas je objavio ispitivanje mišljenja po kojemu bi na referendumu o hrvatskom članstvu u NATO savezu, ako bi bio proveden, sudjelovalo manje od polovice birača i da bi njegov rezultat bio vrlo tijesan i neizvjestan.

XS
SM
MD
LG