Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Senat odobrio paket za privredni poticaj


Američki Senat sinoć je dao konačno odobrenje za paket privrednih poticaja vrijedan 787 milijardi dolara, koji bi kombinacijom vladinih ulaganja i poreznih olakšica trebao pridonijeti zaustavljanju recesije i oporavku najveće svjetske privrede.

Zakon je prethodno prihvaćen u Predstavničkom domu Kongresa, nakon što je prošle sedmice doživio brojne izmjene, a predsjednik Barak Obama trebao bi ga potpisati do Predsjedničkog dana, 16. februara.

Prihvaćanje zakona, unatoč gotovo jednodušnom protivljenju opozicionih republikanaca, prva je velika zakonodavna pobjeda Baraka Obame od početka mandata i potvrda uvjerljive nadmoći demokrata u Kongresu, ocijenili su analitičari američkih TV mreža.

U Predstavničkom domu nijedan republikanski kongresnik nije podržao zakon, dok je u Senatu to učinilo samo troje republikanskih senatora, što je bio minimalan broj da se omogući usvajanje zakona.

U paketu koji bi, prema tvrdnjama Obame i demokrata, u iduće dvije godine trebao stvoriti 3,5 miliona radnih mjesta, 120 milijardi dolara namijenjeno je ulaganjima u infrastrukturu, obnovu dotrajalih autocesta, mostova i vladinih zgrada. Više od 100 milijardi namijenjeno je projektima u školstvu, a 30 milijardi ulaganjima u obnovljive izvore energije.

Više od 212 milijardi dolara su porezne olakšice za građane i poduzeća, a 267 milijardi namijenjeno je naknadama i zdravstvenom osiguranju za nezaposlene, te bonovima za hranu 35 miliona socijalno ugroženih.

Većina zaposlenih dobit će porezne olakšice na godišnju plaću, 400 dolara za pojedince, a 800 za bračne parove, dok će nezaposleni, vojni veterani i invalidi, koji ne plaćaju porez na plaću, primiti po 250 dolara.

Glasanje u Senatu, gdje je demokratima trebala kvalificirana, tropetinska većina od 60 glasova, potrajalo je puno dulje nego što bi se očekivalo za javno izjašnjavanje njegovih 100 članova.

Senatsko glasovanje počelo je juče u 17.30 sati, no onda je senatska dvorana bila gotovo prazna dok, pet sati poslije, nije stigao senator Sherrod Brown, demokrat iz Ohia, koji je zbog majčine smrti otputovao kući

Iz Ohia do Washingtona letio je avionom koji je osigurala Bijela kuća, koja je objavila da nije bilo raspoloživog komercijalnog leta, koji bi Brownu omogućio da glasuje u Senatu i vrati se na vrijeme za majčin današnji pokop.

Zakon je prihvaćen sa 60 glasova za i 38 protiv.

Senator Ted Kennedy, koji se liječi od tumora na mozgu, nije prisustvovao glasanju jer se vratio u bolnicu na Floridi, pa je uz 57 demokratskih senatora, potrebnu većinu osiguralo i troje republikanskih.
XS
SM
MD
LG