Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Greg odustao od kandidature za ministra trgovine


Judd Gregg

Američki senator iz Republikanske stranke Džad Greg odustao je od kandidature za mjesto ministra trgovine, za koje ga je odabrao predsjednik Barak Obama.

Greg je kao glavni razlog za povlačenje naveo postojanje drugačijih stavova oko sprovođenja politike. On je rekao da postoje nerješivi sukobi oko paketa za podsticaj američkoj privredi vrijednog 789 milijardi USD.

Greg je jedan od mnogih republikanaca koji se protive tom ekonomskom paketu. On je bio drugi kandidat predsjednika Obame za mjesto ministra trgovine.

Prvi kandidat, Bil Ričardson, odustao je od imenovanja na položaj prije mjesec nakon što su pokrenuta pitanja o njegovim ranijim vezama sa krupnim biznisom.

Povlačenje senatora Grega novi je udarac nastojanjima Obame da formira kabinet i ujedno korak nazad u njegovim pokušajima da se približi članovima Republikanske stranke.

Greg je sebe opisao kao konzervativca u fiskalnoj politici, koji je shvatio da neće biti u stanju da apsolutno i sve vrijeme podržava Obaminu administraciju.
Bijela kuća je u reakciji optužila Grega za promjenu stava.

U saopštenju je navedeno da je raskid postao neminovan kada je postalo jasno da Greg neće podržavati neke od ključnih tačaka predsjednikove ekonomske politike.

Greg je četvrti kandidat za visoke položaje u administraciji koga je predsjednik Obama izgubio. Ta činjenica izazvaće nova pitanja o osnovanosti procesa provjere kandidata za njegov tim.
XS
SM
MD
LG