Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tuča u Skupštini Srbije


Poslanik Radikalne stranke nosi bedž sa Šešeljevim likom.

Poslanici Srpske napredne stranke (SNS) napustili su u četvrtak popodne skupštinsku salu nakon niza međusobnih optužbi naprednjaka i poslanika Srpske radikalne stranke (SRS) koje su usledile nakon što je poslanik SNS Igor Bečić optužio radikala Srboljuba Živanovića da ga je udario pesnicom u nos.

Skupština Srbije nastavila je oko 17 sati rad, ali su umesto rasprave o dnevnom redu poslanici kluba Napred Srbijo i SRS nastavili da razmenjuju oštre optužbe.
Posle pauze koju je odredila predsednica parlamenta Slavica Đukić-Dejanović zbog fizičkog sukoba poslanika radikala i naprednjaka, šef poslaničkog kluba Napred Srbijo Tomislav Nikolić poručio je bivšim kolegama iz SRS da je to poslednji put da se fizički sukobe. Nikolić je rekao da naprednjaci više nikad neće dozvoliti da ih neko od radikala fizički napadne i upozorio da će se u protivnom tući.
Šef poslaničkog kluba SRS Dragan Todorović rekao je da je incident insceniran i da iza njega stoje domaće tajne službe i CIA.
Đukić-Dejanović je na sednici zamolila poslanike opozicije da se ne javljaju po Poslovniku, već da raspravljaju o izmenama i dopunama Poslovnika koje su na dnevnom redu.

"Očigledno da zloupotrebe Poslovnika rezultiraju na način koji nikako ne može biti u skladu sa potrebama građana Srbije", rekla je Đukić-Dejanović i dodala da je tokom današnje sednice jedan poslanik povređen što je nedopustivo.
Dok su naprednjaci izlazili za govornicu, poslanici SRS su udarali u skupštinski inventar.

Oko 16 sati u skupštinsku salu su ušli Nikolić i poslanik Igor Bečić kome je bio krvav nos, a novinarima je rečeno da ga je udario radikal Živanović.

Đukić-Dejanović je odmah potom odredila pauzu, a u skupštinskim klupama je došlo do koškanja između radikala i Nikolića.
Predsednica Skupštine Srbije Slavica Đukić-Dejanović posle svega je izjavila da će nakon istrage sigurno biti izrečene sankcije onima koji su izazvali incident u parlamentu. Ona je ocenila da je tim incidentom "grubo narušeno dostojanstvo parlamenta". Prema njenim rečima, sada postoje dve priče šta se dogodilo van sale.
"Incident nije bio u sali, ne znam ko je napravio incident. Nadležne službe treba to da utvrde. Činjenica je da je jedan poslanik zadobio telesnu povredu zbog koje se obratio zdravstvenoj ustanovi", rekla je predsednica parlamenta.
Dodala je da je sukob bivših i sadašnjih radikala toliko eskalirao i da toliko remeti rad Skupštine da "striktno poštovanje Poslovnika skoro nije dovoljan instrument za stvaranje normalne atmosfere u parlamentu".
"Ovo što se danas događa pokazuje veliku minus za one poslanike koji pokušavaju da svoje nezadovoljstvo rašire na atmosferu u Skupštini
i na žalost u tome su danas uspeli", rekla je predsednica parlamenta.
Slavica Đukić-Dejanović je navela da je "nedopustivo da rad Skupštine bude blokiran ucenama".
Inače, radikali već treći dan blokiraju rad Skuštine, na čijem je dnevnom redu izmena poslovnika. Izmene je predložila je vladajuća većina sa namerom da se ubrza rad Parlamenta i donošenje zakona, dok se opozicija protivi, navodeći da će njihova prava biti uskraćena. U audio dodatku čujte kako je danas zvučala blokada.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG