Dostupni linkovi

Vanredna vijest

OHR podržava akciju protiv pomagača Mladića


Vršilac dužnosti visokog predstavnika Raffi Gregorian izrazio je svoju punu podršku današnjoj zajedničkoj akciji EUFOR-a, NATO-a i policije RS-a protiv mreže pomagača optuženika Haškog tribunala Ratka Mladića koji još nije izveden pred lice pravde.
Sve naše napore smo preusmjerili na mrežu pomagača Ratka Mladića u BiH, nakon što je u ljeto prošle godine uhapšen Karadžić. Današnja akcija je dio regionalnih napora da se bjegunac Mladić izvede pred lice pravde i da se na taj način ukloni opterećenje koje, zbog njegovog odbijanja da se preda, gasi nade milionima ljudi, rekao je Gregorian.
Obaveza ostvarivanja pune saradnje s Haškim tribunalom je na prvoj stranici Dejtonskog mirovnog sporazuma, rekao je Gregorian dodajući da će OHR i dalje podržavati aktivnosti koje poduzimaju međunarodni organi i lokalni organi vlasti na ispunjavanju ove zakonske i moralne obaveze.
Iako se sudi njegovim višim oficirima, Ratko Mladić još nije izveden pred lice pravde uprkos činjenici da ga Srbija poziva da se preda.
Mislim da za jednog oficira nema sramnijeg poteza od napuštanja svojih podređenih da bi spasio sebe, rekao je Gregorian. Međunarodne i lokalne sigurnosne institucije i agencije za provođenje zakona su odlučne u namjeri da ispune svoj mandat.
Mladić je odlučio da se ne preda dobrovoljno, što znači da mora biti uhapšen i prebačen u Haag, dodao je Gregorian, saopćeno je iz OHR-a.
XS
SM
MD
LG