Dostupni linkovi

Crocker: Iran podržava pobunjenike u Iraku


Iran i dalje podržava šiitske pobunjenike u Iraku, obučavajući ih i snabdijevajući oružjem, usprkos padu nivoa nasilja u toj zemlji, rekao je ambasador Sjedinjenih Država u Bagdadu Ryan Crocker.
Crocker, koji krajem mjeseca završava dvogodišnji mandat američkog izaslanika u Iraku, dodao je u televizijskom intervjuu u ponedjeljak da su njegovi pregovori s iranskim diplomatima o sigurnosti u Iraku bili bez učinka.
"(U Iraku) postoji i ono što bih ja nazvao 'teroristički element', među nekim šiitskim ekstremistima koje, kako vjerujemo, još uvijek podržavaju neke struje u Iranu", rekao je Crocker za televizijski kanal Al-Arabiya.
"Dobili smo mnogo dokaza, rakete koje su ispaljivane na nas i Iračane proizvedene u Iranu, neke i 2008. godine, eksplozivne naprave načinjene na osnovu obuke u Iranu i svjedočenja zarobljenika koji su kasnije priznali da su prošli iransku obuku", dodao je on.
Vlasti u Teheranu, s druge strane, odbacuju bilo kakve optužbe o podršci pobunjenicima u Iraku, javio je Reuters.
"Odbacujemo komentare američkog ambasadora. Ako vojska SAD-a ima dokaze, treba da ih pokaže iračkim vlastima i pusti iračku vladu da presudi", rekao je ataše za štampu u iranskoj ambasadi u Bagdadu Amir Arshadi.
XS
SM
MD
LG