Dostupni linkovi

Zaštita funkcionerske imovine od javnosti


Sjedište Komisije za utvrđivanje konflikta interesa
Sjedište Komisije za utvrđivanje konflikta interesa

Od prije dva dana crnogorski građani više nemaju mogućnost da kontrolišu imovno stanje javnih funkcionera. Nakon odluke Komisije za utvrđivanje konflikta interesa da sa sajta obriše jedinstvene matične brojeve funkcionera, građanima je preostalo jedino da im vjeruju na riječ. U Mreži za afirmaciju nevladinog sektora smatraju da se radi o potezu koji treba da onemogući da javnost kontroliše eventualno kršenje zakona od strane funkcionera.

U Crnoj Gori više nije moguće identifikovati javne funkcionere koji krše zakon neprijavljivanjem imovine, ili članstvom u više upravnih odbora, rekao je za naš program koordinator Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš, reagujući na odluku Komisije za konflikt interesa, da sa svog internet sajta obriše jedinstvene matične brojeve javnih funkcionera.

Time je Crna Gora postala jedina država koja, umjesto da u oblasti antikorupcije usvaja bolja rješenja, pravi korak unazad. MANS će o tome obavijestiti sve relevantne međunarodne institucije, rekao je Maraš:

"Komisija se u početku, kada je najavljivala brisanje matičnih brojeva, pozivala na Zakon o zaštiti podataka o ličnosti. A nakon MANS-ove prozivke da kažu tačno član zakona na koji se pozivaju, komisija je naprasno odustala od pozivanja na taj zakon da bi se prebacila na pozivanje na sam Zakon o konfliktu interesa, i to u normi koja propisuje da je potrebno zaštititi podatke o javnim funkcionerima. Međutim, ta norma u zakonu se odnosi isključivo na slučajeve kada komisija utvrdi da javni funkcioner ne krši zakon i da nije u konfliktu interesa i da je u tom slučaju potrebno zaštititi njegove podatke što se svakako ne odnosi na matične brojeve."


Zašto bi baš Komisija za utvrđivanje konflikta interesa morala da objavljuje matične brojeve funkcionera, pita se predsjednik Komisije Slobodan Leković, koji tvrdi da nijedan akt ne propisuje ovu obavezu:

"To nigdje ne stoji, ni u jednom našem propisu. Čak u Evidenciji izvještaja o prihodima imovine, obrazac koji je ustanovljen još krajem 2004. godine koji se jedini objavljuje na sajtu, ne stoji jedinstveni matični broj. Naša baza i softver je vazan za jedinstveni matični broj, pa je kroz taj obrazac i povučen, jednostavno klikom se povuče i taj jedinstveni matični broj. Tako da su bila velika negodovanja i naravno i funkcionera zašto se objavljuje jedinstveni matični broj."


Slobodan Leković smatra da je matični broj moguće zloupotrijebiti, čak i za pribavljanje povjerljivih policijskih podataka:

"Mi smo to uradili, a nijesmo smjeli. Nama su funkcioneri to govorili. Ukazivali su na to. To podrazumijeva da možete da uđete u poreske račune. Da uđete u policijska dokumenta."


Koordinator Mreže za afirmaciju nevladinog sektora Vuk Maraš podsjeća da je 2004. godine MANS upravo preko matičnih brojeva došao do podataka koji članovi Vlade primaju nadoknade po osnovu članstva u odborima preduzeća. Nakon toga više visokih državnih funkcionera je napustilo 24 upravna odbora što je najbolje ilustracija koliko je važno da matični brojevi funkcionera budu javni. Govoreći o iskustvima zemalja Evropske unije Maraš je rekao i da ne postoji način zloupotrebe matičnog broja:

"Iskustva su različita. Sve zavisi od zemlje do zemlje, međutim, u svakoj od zemalja Evropske unije postoji jasan mehanizam kontrole javnih funkcionera, njihovog neosnovanog bogaćenja i kršenja Zakona o sukobu interesa, odnosno etičkog kodeksa, kako je to u kojoj zemlji definisano. Alternativu za ovo u Crnoj Gori vrlo je teško vidjeti iz razloga što matični broj u našoj zemlji ne predstavlja ama baš nikakav podatak koji na bilo koji način može ugroziti javnog funkcionera osim da mu se sazna datum rođenja jer je to jedina stvar koja reprezentuje matični broj."
XS
SM
MD
LG