Dostupni linkovi

Zaokret SAD u politici prema ICC-u?


Susan Rice
Susan Rice

Nova veleposlanica SAD-a pri Ujedinjenim narodima Susan Rice naznačila je mogući zaokret u američkoj politici prema stalnom Međunarodnom kaznenom sudu (ICC) u Haagu, ocijenivši u svom prvom govoru u Vijeću sigurnosti UN-a da sud postaje "važnim i vjerodostojnim" instrumentom u međunarodnom pravu.

"Međunarodni kazneni sud, koji je ovoga tjedna počeo svoje prvo suđenje, izgleda da će postati važan i vjerodostojan instrument kod nastojanja da se utvrdi odgovornost visokih dužnosnika odgovornih za zvjerstva u Kongu, Ugandi i Darfuru (Sudan)", kazala je Rice na zatvorenoj sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u petak, prema transkriptu koji je objavila Misija SAD-a pri UN-u.

"Ad hoc tribunali za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi, te hibridni sudovi u Sierra Leoneu i Kambodži, aktivno procesuiraju zločine s kojima je prekršeno međunarodno humanitarno pravo", dodala je Rice.

Administracija predsjednika George W. Busha protivila se američkoj ratifikaciji sporazuma o osnivanju ICC-a, ističući da dokument ne pruža odgovarajuću zaštitu od politički motiviranih sudskih progona.

Osim odbijanja da postanu stranka suda, Sjedinjene Države su u razdoblju 2002. do 2004. godine potpisivale bilateralne ugovore s državama, s kojima su osiguravale imunitet od izručenja svojih državljana ICC-u. Hrvatska je među zemljama koje nisu potpisale takav ugovor s SAD-om.

Ocjene Rice na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a posvećenoj međunarodnom humanitarnom pravu, dobile su priznanja ostalih diplomata u Vijeću, uključujući i veleposlanika Hrvatske Nevena Juricu.

Ocjene veleposlanice Rice u cjelini o pitanjima koja uključuju potporu UN-u i odluka o zatvaranju zatočeničkog centra Guantanamo, naznačuju "novi multilateralizam utemeljen na istim zajedničkim vrijednostima s ostatkom svijeta", izjavio je za agenciju Bloomberg veleposlanik Jurica.

"SAD je postojan u svojoj predanosti zaštiti ljudskih prava i okončanju kršenja međunarodnog humanitarnog prava, povezano s UN-om i kroz druge napore diljem svijeta", kazala je Rice.

"Ona je nevjerojatna. Ono što je rekla o ljudskim pravima i međunarodnom pravu kao da sam ja sam napisao", rekao je za Bloomberg francuski veleposlanik pri UN-u Jean-Maurice Ripert o nastupu Susan Rice.

Veleposlanik Jurica u raspravi je podržao zamisao francuskog izaslanstva da se pokrene proces razmatranja načina i sredstava kako bi se dugoročno osiguralo poštivanje međunarodnog humanitarnog prava.

Također je naglasio ranu potporu Hrvatske međunarodnom kaznenom pravosuđu i vitalni značaj koji Hrvatska pridaje individualiziranju kaznene odgovornosti.

Osnivanjem 'ad hoc' sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, Vijeće sigurnosti UN-a otvorilo je novo poglavlje međunarodnog prava, što je vodilo do uspostave ICC-a i hibridnih sudova, kazao je Jurica.

"Sve to se dokazalo kao vrijedan 'alat' u borbi protiv nekažnjivosti kao korozivne sile, koja potkopava izglede za pomirbu i izgradnju trajnog mira", naglasio je hrvatski veleposlanik u Vijeću sigurnosti UN-a.

Veleposlanik Jorge Urbina, iz Kostarike, ocijenio je kako i samo spominjanje ICC-a od veleposlanice SAD-a "povećava očekivanja" prema američkoj ratifikaciji sporazuma s kojime je taj međunarodni sud ustanovljen.

(Izvor: Hina)

XS
SM
MD
LG