Dostupni linkovi

Vanredna vijest

U Tadićevoj kancelariji prisutan Miloševićev duh


Hašim Tači

Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da mu je jako žao što neki u Beogradu još žive u vremenu Slobodana Miloševića i što je Miloševićev duh i dalje prisutan u kabinetu Borisa Tadića.

U intervjuu današnjem Jutarnjem listu, Tači je rekao da "na žalost, Beograd još ne može da se pomiri sa činjenicom da je Kosovo nezavisno, već nastoji da ugrozi teritorijalnu celovitost Kosova".

"To nije dobro ni za Beograd, jer bi oni više trebalo da razmišljaju o svojoj evroatlantskoj budućnosti, nego o prošlosti", rekao je Tači.

"Nezavisnost Kosova donela je više mira, stabilnosti, razumevanja i međuetničke tolerancije. Od proglašenja nezavisnosti Kosova nemamo međuetničkih sukoba. Srbi su ne samo deo kosovske zajednice, nego i deo njenih institucija, parlamenta i vlade koja vodi ovu zemlju",
navodi Tači i dodaje da je takvo Kosovo prihvatila i međunarodna zajednica.

Nabrajajući pozitivne posledice proglašenja nezavisnosti, Tači priznaje i da je bilo neuspeha, kao i da nisu zadovoljni stanjem na severu Kosovske Mitrovice, ali da će učiniti sve da se ono popravi.

"Glavni izazov je sever Mitrovice, ali sada se zajedno s Euleksom trudimo da se stanje i tamo popravi. Naši su napori usmereni ka savladavanju problema i stvaranju uslova koji će omogućiti Srbima da se lakše i brže integrišu u kosovsku državu i njene institucije", rekao je kosovski premijer.

Na pitanje novinara da li je dobar znak i činjenica da su u kosovskoj vladi sada dva ministra srpske nacionalnosti, a u parlamentu još deset poslanika srpske manjine, Tači je odogovio potvrdno.

"Građani srpske nacionalnosti na Kosovu prepoznali su i priznali realnost. Ipak, potrebno je još puno napora, volje i mnogo većih koraka da bi se oni potpuno uključili u građanski život", objasnio je, dodajući kako se s njima redovno razgovara i da su oni pozitivno prihvatili taj dijalog i da će "prihvatiti Prištinu kao svoj glavni grad".

(Izvor: Beta)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG