Dostupni linkovi

U Njemačkoj uhapšen najtraženiji kriminalac iz RS


Frankfurt
Frankfurt

Đorđe Ždrale, jedan od najtraženijih i najpoznatijih bjegunaca kriminalnog miljea iz Istočnog Sarajeva, uhapšen je u Njemačkoj, na osnovu potjernice koju je za njim raspisao Sud BiH.

Direktor Policije Republike Srpske (RS) Uroš Pena potvrdio je Srni da je vođa kriminalističke grupe iz Istočnog Sarajeva Đorđe Ždrale uhapšen na aerodromu u Frankfurtu.

Pena je precizirao da je Ždrale uhapšen u nedjelju, 18. januara, i nalazi se u ekstradicionom pritvoru, odakle će nakon izvjesne procedure biti prebačen u BiH.

On je rekao da su Ministarstvo pravde BiH i Tužilaštvo BiH raspisali potjernicu za Ždralom.

"Pres RS", pozivajući se visokog zvaničnika MUP-a RS, piše da je Ždrale uhapšen na osnovu Interpolove potjernice koja je za njim raspisana u septembru prošle godine zbog sumnje da je 2000. godine učestvovao u ubistvu Ljubiše Savića Mauzera, nekadašnjeg načelnika Uprave policije RS.

List piše da je Ždrale od 2005. godine bio u sukobu sa svojim kumom Darkom Elezom i da policija smatra da je taj sukob uzrokovao veći broj mafijaških ubistava na području Istočnog Sarajeva, od kojih većina nije rasvijetljena.

"Glas Srpske" navodi da ga je hapsila beogradska policija, da je 1996. godine bio osuđen na sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog ubistva Miloša Batinića, a iz zatvora je izašao krajem 2001. godine.

Ždrale je, navodno, u BiH boravio do 30. januara 2008. godine kada je pobjegao poslije likvidacije njegovog saradnika Vladimira Vlatka Mačara u eksploziji auto bombe na Palama.

Posljednja poznata Ždralina adresa bila je Crna Gora u koju je deportovan nakon hapšenja u Splitu u martu prošle godine zbog pljačke Splitske glavne pošte 12. marta 2008. godine. Ždrale nije bio povezan sa tom pljačkom nego se do tada krio u Splitu od ubica koje je poslao Elez, navodi list.

Izvor: Srna
XS
SM
MD
LG