Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Postignut sporazum o transportu gasa


Vladimir Putin, Julija TImošenko i Aleksej Miler, 17. decembar 2009.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko postigli su jutros, poslije višečasovnih pregovara, dogovor o obnavljanju isporuke gasa Evropi preko Ukrajine. Dogovoreno je da Moskva i Kijev u potpunosti pređu na evropsku formulu računanja cijena ruskog gasa, čime je riješen problem tranzita tog energenta preko Ukrajine, prenose ruske agencije.

Rezultati pregovora stigli su tek poslije dugih noćnih razgovora dva premijera, koji su se odvijali iza zatvorenih vrata u Kremlju, iako je zvanični dio samita u Moskvi juče završen bez dogovora. Predstavnik za štampu ruskog premijera, Dmitrij Peskov, nagovijestio je ranije da će se pregovarati dok god bude potrebno, ne isključivši mogućnost da razgovori potraju do duboko u noć.

Na samitu, koji je održan na inicijativu ruskog predsjednika, učestvovalo je deset lidera država, predsjednici ili premijeri Ukrajine, Srbije, Jermenije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Kazahstana, Moldavije, Turske, Češke, Slovačke, kao i predstavnici Evropske unije (EU). Gasna kriza je nastala nakon što je Moskva, u jeku zimskih dana, prekinula isporuku prirodnog gasa evropskom tržištu preko Ukrajine, zbog, kako su tvrdili, krađe i nestanka velikih količina tog energenta, prilikom tranzita. Ukrajina je, međutim, negirala tvrdnje Moskve i navela da je kriza nastala jer su Rusi potpuno obustavili isporuku gasa.

U spor se uključila i EU, koja je posredovala u potpisivanju rusko-ukrajinskog sporazuma, kojem je predviđeno razmještanje kontrolora u Ukrajini, čiji je zadatak bio da provjere da li ruski gas zaista misteriozno nestaje u toj zemlji ili Rusi ne dostavljaju potrebne količine.

Zbog neuspjeha i kontradiktornih informacija sa terena, ruski predsjednik je inicirao multilateralni sastanak između dostavljača i nabavljača gasa u 11 zemalja, dok su, uporedo, nastavljene optužbe između Moskve i Kijeva. Prekid isporuke gasa nanio je velike probleme za 18 evropskih država, koje su uglavnom zavisne od ruskog plina.

(Izvor: Mina)
XS
SM
MD
LG