Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Izrael proglasio jednostrani prekid vatre


Izraleski vazdušni napad na Gazu, 30. decembar 2008.

Premijer Izraela Ehud Olmert izjavio je večeras da će od subote u ponoć Izrael jednostrano proglasiti prekid vatre u pojasu Gaze, navodeći da će izraelske trupe ostati u toj palestinskoj oblasti i okolini.

"U dva sata po lokalnom vremenu (ponoć po GMT), prekinućemo vatru, ali ćemo ostati raspoređeni u pojasu Gaze i okolini", izjavio je Olmert u Tel Avivu.

On je, međutim, naglasio da će se izraelska vojska, "ako neprijatelji odluče da napadnu, osećati slobodnom da snažno odgovori". Olmert je nakon glasanja izraelske vlade o uspostavljanju prekida vatre rekao da je Izrael tokom 22-dnevne ofanzive u pojasu Gaze postigao svoje ciljeve, "i više od toga".

"Naši ciljevi, oni koje smo postavili kad smo započeli ofanzivu, u potpunosti su ispunjeni, i više od toga", rekao je izraelski premijer na konferenciji za novinare.

Prema njegovim rečima, palestinski radikalni pokret Hamas koji kontroliše pojas Gaze, pretrpeo je velike gubitke. U izraelskoj ofanzivi na pojas Gaze od 27. decembra poginulo je oko 1.200 Palestinaca.

Hamas ne prihvata prisustvo izraelske vojske u pojasu Gaze

Palestinski radikalni pokret Hamas saopštio je večeras da neće prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika u pojasu Gaze, navodeći da će nastaviti otpor nakon najave Izraela da će u dva sata po lokalnom vremenu (00.00 GMT) jednostrano proglasiti prekid vatre.

"Ni na koji način nećemo prihvatiti prisustvo nijednog izraelskog vojnika na tlu Gaze, po bilo koju cenu. Hamas je još uvek prisutan, kao i hrabri otpor i njegov čvrst pravac", naveo je u saopštenju portparol Hamasa Favzi Barhum.

S druge strane, palestinski predsednik Mahmud Abas, koji nema nadležnost u pojasu Gaze, izjavio je da izraelskom jednostranom proglašenju primirja treba da usledi formalni mirovni sporazum, kao i kraj opsade i potpuno povlačenje izraelskih trupa iz pojasa Gaze.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG