Dostupni linkovi

U Moskvi bez dogovora oko gasne krize


Na međunarodnom samitu održanom u subotu u Moskvi kako bi se razrešio problem obustave tranzita ruskog gasa preko Ukrajine do Evrope, koji traje od 6. januara, nije postignut dogovor.

Premijeri Rusije i Ukrajine, Vladimir Putin i Julija Timošenko, nastaviće pregovore o rešenju krize u vezi sa isporukom ruskog gasa Evropi, izjavio je danas u Moskvi ruski predsednik Dmitrij Medvedev.

"Nadam se da će se pregovori završiti s dobrim rezultatima u najskorije vreme", rekao je Medvedev na konferenciji za novinare posle medunarodnog skupa o tom problemu, na kome nije postignut dogovor o eventualnom rešenju krize.

Medvedev je rekao da je na tom skupu iznet niz korisnih predloga za rešenje problema i najavio da će premijeri Putin i Timošenko nastaviti pregovore u Moskvi.

"Iskreno se nadam da Julija Timošenko ima sva neophodna ovlašćenja da predstavlja Ukrajinu i da ona nisu ni smanjena ni ograničena. Predsednik Ukrajine Viktor Juščenko mi je rekao da su pozicije premijera i predsednika (Ukrajine) apsolutno identične", dodao je ruski predsednik.

On je ponovio zahtev Rusije da Ukrajina plaća tržišnu cenu gasa, da se Rusija zalaže za direktne dogovore ukrajinskog Naftogasa i Gasproma bez posrednika, kao i da je neophodan mehanizam koji će omogućiti kontrolu i sigurnu isporuku gasa evropskim potrošačima. Na pitanje novinara zašto Rusija ne da Ukrajini tehnički gas neophodan za funkcionisanje sistema, Medvedev je naveo da Rusija nema ništa protiv da ga preuzme, kako je tražila Ukrajina, uz pretplatu, ali su, kako je naglasio, Rusiji "potrebne garancije za ceo gas, koji će otići u cev".

"Mi treba da budemo uvereni da će taj deo gasa, koji uđe u cev, doći do evropskih partnera. Problem je upravo u tome, a ne u predaji tehničkog gasa",
naveo je Medvedev.

Prema njegovim rečima, neophodno je stvoriti mehanizam koji će funkcionisati "sistemski" i time osigurati tranzit. S tim u vezi moguće je dati garancije davanjem bankarskih akreditiva Ukrajini u nekoj od evropskih banaka uz delimično pokriće. Osnova za skidanje novca sa takvog računa može biti zahtev ruske kompanije, koji bi potvrdila grupa posmatrača formirana uz učešće EU, pojasnio je Medvedev.

Kao drugu mogućnost garancije on je naveo davanje kredita Ukrajini, kako bi mogla da plaća gas koji joj je danas neophodan. Naveo je da je moguće rešenje i osnivanje međunarodnog konzorcijuma koji će kupiti gas Gasproma za tehničke potrebe ukrajinskog gasovoda i držati ga u svom vlasništvu. Na pitanje novinara da li će sadašnja kriza ubrzati izgradnju Južnog i Severnog toka, Medvedev je rekao da svakako treba raditi na optimizaciji i diversifikaciji trasa gasa kako bi se osigurala mnogo bolja energetska bezbednost Evrope.

"Diversifikacija je obavezna i veoma je važno da nastavimo da se time bavimo, kako bi isporuke evropskim potrošačima bile kvalitetne i redovne, i kako ne bi zavisile od trenutnih političkih situacija u zemljama tranzita", naveo je Medvedev.

Na konferenciji su učestvovali predstavnici Evropske unije, kao i Julija Timošenko i Vladimir Putin, koji su prethodno započeli odvojeni sastanak o gasnoj krizi. Učestvovali su i visoki predstavnici iz devet zemalja.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG