Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Komitet SE: zatvori u Srbiji pretrpani


I pored nekih poboljšanja, loš policijski tretman u Srbiji i danas je prisutan, a pretrpanost zatvora je alarmantna, ocenio je Komitet Saveta Evrope za borbu protiv torture u danas objavljenom izveštaju o Srbiji. U izveštaju tog Komiteta navode se statistički podaci iz srpske policije prema kojima je za prvih devet meseci 2007. registrovan 391 prekršaj policajaca.

Od toga u 21 slučaju se radilo o lošem tretmanu, a u 80 o zloupotrebi položaja. Istovremeno, protiv policajaca podneto je 1.815 disciplinskih mera i to zbog ozbiljnih propusta u radu.

Eksperti Komiteta za borbu protiv torture boravili su u Srbiji 2007. godine, što je bilo tri godine posle prve posete tadašnjoj Srbiji i Crnoj Gori. Tokom boravka u Srbiji, oni su čuli svedočenja o policijskim udarcima pesnicama ili pendrekom, ali su dobili manje navoda o lošem tretmanu u stanicama gde pritvor retko prelazi 12 sati.

Delegacija koja je boravila u Srbiji izrazila je čuđenje zato što je u policijskim stanicama koje su njeni članovi obišli bilo bejzbol palica i gvozdenih šipki, na upadljivim mestima. Konstatovala je takođe da su ćelije i tri policijske stanice bile površine između dva i pet metara kvadratnih i da u njima skoro da nije bilo prirodnog svetla, da su bile loše provetrene ili loše grejane.

U zatvorima, delegacija Komiteta SE konstatovala je pretrpanost koja je dosegla alarmantni nivo. U Okružnom zatvoru u Beogradu, vladaju loši materijalni uslovi, a zatvorenici ostaju u svojim ćelijama 23 od 24 časa dnevno, što se može smatrati nehumanim tretmanom, piše u izveštaju.

U zatvoru u Zabeli, delegacija je, kako piše, osetila "atmosferu straha" u Paviljonu sedam čiji su zatvorenici rekli da im se preti batinama ako se požale. U zatvoru u Sremskoj Mitrovici situacija je bolja nego 2004, ukazala je delegacija.

U psihijatrijskoj bolnici u Kovinu, članovi delegacije su konstatovali nedovoljan broj medicinskih sestara i loše stanje zajedničkih prostorija.

Komitet SE za borbu protiv torture uobičajeno obilazi zatvore, policijske stanice, psihijatrijske bolnice u 47 država-članica Saveta Evrope kako bi sprečio torturu i nehuman i degradirajući tretman osoba kojima je uskraćena sloboda.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG