Dostupni linkovi

Rusija u sredu ponovo isporučuje gas?


Kriza oko isporuke ruskog gasa Evropi danas je obnovljena. Ukrajina i Rusija se međusobno optužuju za novi zastoj.

Aleksej Fjodorov, jedan od zvaničnika ruske državne kompanije.

"Isporuka gasa je zaustavljena na teritoriji Ukraijine jer ona nije organizovala njegov prijem za transfer ka potrošačima na evropskom tržištu. Podvlačim – Gasprom nije prekinuo snabdevanje gasom evropskih potrošača duž ovog gasovoda. Ukrajina još ne prihvata gas", kazao je Fjodorov.

Ukrajina je potvrdila da je blokirala isporuku ruskog gasa, ali su dve zemlje iznele različite stavove o tome zašto je došlo do novog spora.

Prema navodima ukrajinskih vlasti, to je učinjeno zbog "neprihvatljivih uslova za tranzit" koje je postavila ruska kompanija Gasprom.

Savetnik predsednika Ukrajine Bohdan Sokolovski izjavio je da je Rusija poslala gas za Evropu trasom gasovoda kojom je tranzit tehnički nemoguć, kako bi diskreditovala Ukrajinu.

Sokolovski je naveo da je ruski gas isporučen trasom koja zahteva da Ukrajina smanji isporuke domaćem tržištu pre nego što isporuči gas Balkanu jer ulazna i izlazna stanica preko kojih Gasprom želi da transportuje gas nisu povezane izvoznim gasovodom.

"To znači da Ukrajina mora da prekine isporuku gasa industrijskom regionu na istoku da bi pustila tranzitni gas", kazao je Sokolovski, dodajući da je ruska strana morala znati za to.

Predstavnici Rusije su naveli da su objašnjenja ukrajinskih zvaničnika "cinična", a izneli su i sumnju da su u novi spor umešane i Sjedinjene Američke Države.

Potpredsednik Gasproma Aleksandar Medvedev je kazao da "izgleda da Ukrajina igra na muziku kojom se ne diriguje u Kijevu već u inostranstvu".

Premijer Rusije Vladimir Putin obavestio je predsednika Evropske komisije Žoze Manuel Baroza da je Ukrajina blokirala transportni sistem za gas, dok je Barozo izrazio razočarenje Evropske unije zbog malih količina gasa koje su na putu za Evropu, izjavio je danas predstavnik Komisije Metju Boldvin.

Barozo je istakao da u Evropi vlada "zabrinutost" zbog teškoća u radu posmatrača razmeštenih u Rusiji i u Ukrajini.

Evropska komisija saopštila je da posmatrači, koji su zaduženi da verifikuju tranzit ruskog gasa preko teritorije Ukrajine, nisu imali puni pristup gasnim stanicama koje je trebalo da kontrolišu.

"Prema informacijama koje dobijamo od naših posmatrača iz Rusije puštena je veoma mala kočičina gasa, ili da ga uošte nema. U ovom trenutku, nećemo donositi preuranjene zaključke šta je u pitanju. No, situacija je, očigledno veoma ozbiljna i potrebno je da se odmah popravi", kazala je Hansenova.

Barozo je najavio da će razmotriti taj problem sa ukrajinskim rukovodstvom.

Spor Rusije i Ukrajine, započet 27. decembra, juče je bio privremeno rešen uz posredovanje EU i pristanak Moskve i Kijeva da evropski eksperti prate tranzit ruskog gasa ka Evropi,

Ruska kompanija Gasprom je u sredu, 7. januara, obustavila isporuke gasa za evropske kupce preko Ukrajine uz obrazloženje da Ukrajinci "kradu gas", a dan ranije obustavljena je isporuka balkanskim zemljama.

Isporuka je nakratko obnovljena jutros oko 8.00. U ruskom Gapromu najavljuju da će sutra ponovo pokušati da pošalju gas ka Evropi.

XS
SM
MD
LG