Dostupni linkovi

HRW: Izrael koristio fosfornu municiju


Dim posle izraelskih napada blizu grada Gaza, 09. januar 2009.
Dim posle izraelskih napada blizu grada Gaza, 09. januar 2009.

Organizacija za zaštitu ljudskih prava Hjuman rajts voč (HRW) optužila je Izrael da je tokom ofanzive na pojas Gaze koristio kontroverznu municiju od belog fosfora. HRW je upozorio na rizike po palestinske civile u blizini poprišta borbi. Sukobi u pojasu Gaze nastavljeni su i u nedelju

HRW je saopštio da su njegovi istraživači u Izraelu 9. i 10. januara posmatrali višestruke eksplozije bombi od belog fosfora nedaleko od grada Gaze i izbegličkog kampa u Džabaliji.

Organizacija HRW je navela da se ispostavilo da Izrael koristi fosfornu municiju kako bi proizveo dimne zavese za prikrivanje vojnih operacija, što je "u principu dopustiva primena prema međunarodnom humanitarnom pravu".

HRW, međutim, smatra da ta praksa treba da bude zaustavljena u gusto naseljenim oblastima Gaze.

"Bombe od belog fosfora mogu da spale kuće i izazovu užasne opekotine kože", rekao je jedan viši vojni analitičar HRW. Izraelska vojska je saopštila da neće izneti detalje o naoružanju koje koristi u ofanzivi na pojas Gaze, ali je "naglasila da izraelska vojska koristi samo oružje dozvoljeno međunarodnim pravom".

Municija od belog fosfora se ne smatra hemijskim naoružanjem. Ta supstanca se lako zapali u vazduhu na oko 30 stepeni Celzijusa i teško je ugasiti njen plamen. Organizacije za zaštitu ljudskih prava dugo apeluju na međunarodnu zajednicu da zabrani tu municiju jer izaziva teške opekotine.

Prema Konvenciji o konvencionalnom naoružanju iz 1980. godine, zabranjeno je korišćenje zapaljivog oružja protiv civila ili vojnih meta koje se nalaze u gusto naseljenim oblastima.

Nastavljeni sukobi u pojasu Gaze


Izraelske snage u nedelju su nastavile bombarovanje pojasa Gaze, nakon što je Izrael saopštio da će intenzivirati ofanzivu protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas, u kojoj je do sada poginulo više od 860 Palestinaca.

Uprkos sve većem broju palestinskih žrtava, lider Hamasa u egzilu Haled Mešal odbacio je mogućnost pregovora o prekidu vatre dok traju napadi Izraela. Prema rečima očevidaca, izraelska vojska je rano jutros nastavila akcije na palestinskoj teritoriji i gađala više ciljeva, uključujući i one u gradu Gazi.

Četvoro Palestinaca je poginulo i više desetina ih je ranjeno, navodi se iz bolničkih izvora, a palestinski lekar Jusef Abu Riš potvrdio je da su izraelske snage koristile bombe sa belim fosforom, mada je Izrael demantovao te tvrdnje.

Očevici su rekli da su izraelska oklopna vozila u zoru ušla u kvart šeik Ajlina, u predgrađu Gaze, kao i da su gađani kvartovi u centru grada, Tal al-Hava i Zeitun.

Kako javlja agencija Rojters, dve palestinske rakete danas su pogodile izraelsku teritoriju. U napadu na Biršebu, 42 kilometra od granice sa pojasom Gaze, nema žrtava i nije pričinjena materijalna šteta.

Prema posalednjem bilansu palestinske službe hitne pomoći, najmanje 854 Palestinaca je ubijeno, među kojima 270 dece i 98 žena, a 3.490 ih je ranjeno od početka izraelske ofanzive. Izraelska vojska je potvrdila da je ubijeno 550 palesinskih boraca od početka vojnih ackija 27. decembra prošle godine. Na izraelskoj strani je, prema podacima vojske, poginulo troje civila i 10 vojnika.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG