Dostupni linkovi

Vanredna vijest

I Ukrajina potpisala sporazum


Julia Timošenko i Mirek Topolanek, 10. januar 2009.

Ukrajina je noćas potpisala sporazum o nadzoru tranzita ruskog prirodnog gasa ka drugim zemljama Evrope, izjavila je premijer Julija Timošenko. Time se otvara mogućnost obnavljanja isporuke ruskog gasa zemljama EU, javlja agencija AFP.

"Danas smo potpisali sporazum", rekla je Timošenko noćas u Kijevu gde se sastala sa svojim češkim kolegom Mirekom Topolanekom čija zemlja od 1. januara predsedava EU. EU vrši pritisak za obnavljanje isporuka ruskog gasa preko Ukrajine.

Četvorodnevni prekid isporuka je pre svega pogodio zemlje zavisne od uvoza gasa iz Rusije. Agencija AP dodaje da je u Kijevu potpisan sporazum o tome da EU predvodi nadzor trazita ruskog gasa ka drugim zemljama.

Topolanek je izjavio da potpisivanje otvara put obnavljanju ruskih isporuka gasa. Sporazum o nadzoru su u subotu potpisale najpre Rusija i EU.

Rusija je izjavila, podseća AP, da joj je potreban pisani sporazum da bi nastavila da isporučuje gas što je prekinula pre četiri dana usred spora sa Ukrajinom oko cene.

Rusija je optužila Ukrajinu da "krade" ruski gas namenjen drugim zemljama što je Kijev oštro negirao.

Premijer Rusije Vladimir Putin je izjavio da će se isporuke gasa nastaviti kada se sporazum o nadzoru potpiše i kada osoblje za nadzor bude raspoređeno.

Ruski zvaničnici nisu rekli kada će tačno ponovo početi isporuka ruskog gasa drugim zemljama Evrope, ukazala je agencija AP.

Češki ministar: Isporuka gasa može početi danas

Isporuka prirodnog gasa iz Rusije, preko Ukrajine, "može početi u nedelju" - danas, pošto je noćas potpisan sporazum o kontroli tranzita, izjavio je za agenciju AFP u Kijevu češki ministar industrije i trgovine Martin Riman koji je o tome pregovarao u ime EU.

"Isporuka gasa može početi u nedelju ukoliko svi budu radili 100 odsto",
rekao je Riman posle razgovora premijera Češke i Ukrajine, Mireka Topolaneka i Julije Timošenko.

(Izvor: Beta)

XS
SM
MD
LG