Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Presedan u evropskim okvirima


Ivo Sanader

Slovenačka blokada pristupnih pregovora Hrvatske sa Evropskom unijom (EU) je presedan u evropskim okvirima, ocijenio je hrvatski premijer Ivo Sanader. On vjeruje da će blokada biti riješena narednih mjeseci, pri čemu se Hrvatska, kako je naveo, neće odreći svojih dokumenata o granicama te dvije zemlje i ostvariće cilj - dovršenje pristupnih pregovora tokom ove godine.

Sanader je kazao da službeni Zagreb i dalje traži da se granični spor riješi u Međunarodnom sudu pravde u Hagu, prenosi B92.

On je rekao da se o tome svojevremeno dogovorio sa bivšim slovenačkim premijerom Janezom Janšom, što su podržale i opozicione stranke dvije zemlje.

Slovenija je zatražila da se Hrvatska u pristupnoj dokumentaciji i mogućem arbitranom postupku ne koristi dokumentima koji navodno prejudiciraju granicu dvije zemlje.

Sanader je zahvalio francuskom predsjedniku Nikoli Sarkoziju, koji je predsjedavao Evropskim savjetom jer je u decembru postignut dogovor da će se u ugovor o pristupanju Hrvatske Uniji ugraditi kompromis koji je EU ponudila Irskoj, odnosno da ne bi bile dvije odvojene ratifikacije, kao i da bi ishod pristupnih pregovora sigurno bio ulazak u Uniju.

Irska će do kraja oktobra raspisati novi referendum, a zauzvrat će dobiti pravno obavezujuće garancije za ona pitanja koja su zabrinjavala irske građane, a koja će naknadno biti uključena i u pristupni ugovor sa Hrvatskom.

Irci su Lisabonski ugovor odbili zbog pitanja tradicionalne vojne neutralnosti, zabrinutosti zbog širenja ovlašćenja Brisela na nacionalnu jurisdikciju, zbog prava na zaštitu nerođene djece, spornog pitanja poreske suverenosti i broja komesara u Evropskoj komisiji.

(Izvor: Mina)

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG