Dostupni linkovi

Obama u Washingtonu dvije sedmice prije inauguracije


Barack Obama
Barack Obama

Izabrani američki predsjednik Barack Obama stigao je u nedjelju navečer u Washington, dvije sedmice uoči inauguracije, gdje će s kongresnim čelnicima započeti razgovore o donošenju paketa ekonomskih poticaja za gospodarstvo pogođeno recesijom.

"Izabrani predsjednik Obama željan je početi rad i s demokratima i s republikancima na planu gospodarskog oporavka", izjavio je u nedjelju glasnogovornik tranzicijskog tima Nick Shapiro, prenose američke TV mreže.

Budući 44. predsjednik SAD-a, koji se 2. januara vratio u Chicago nakon 12-dnevnog odmora na Havajima, radi na paketu ulaganja u infrastrukturu i poreznih olakšica kako bi se potaknuo gospodarski rast i stvorilo tri miliona radnih mjesta, od čega je 80 posto namijenjeno privatnom sektoru.

U ponedjeljak će, zajedno sa svojim gospodarskim timom, o paketu poticajnih mjera razgovarati s demokratskim i republikanskim čelnicima u Kongresu.

Obama nije bio u Washingtonu od 10. novembra, kada su on i supruga Michelle bili gosti predsjednika Georgea W. Busha i supruge Laure u Bijeloj kući.

Michelle Obama stigla je u Washington u subotu navečer, s kćerima Maliom i Sashom, koje će od ponedjeljka pohađati privatnu školu Sidwell Friends. Obitelj Obama smještena je u hotelu Hay-Adams, preko puta Bijele kuće. Ulice oko hotela blokirane su zbog sigurnosnih razloga. Obamini će 15. januara, pet dana prije inauguracije, preseliti iz hotela u obližnju Blair House, vladinu službenu rezidenciju za strane državnike, u kojoj obično borave izabrani predsjednici prije inauguracije.

Obama je iz Chicaga za Washington doletio vladinim zrakoplovom Boeing 757, koji obično koriste potpredsjednik ili prva dama, a u razgovoru s novinarima koji su ga pratili opisao je emotivan oproštaj sa svojom kućom i gradom.

"Moram vam reći da sam se napuštajući svoju kuću danas malo zagrcnuo", rekao je Obama novinarima, dodajući da su mu fotografije kćeri Malie (10) i njezinih prijatelja potaknule emocije. Na pitanje raduje li se dolasku u Washington, Obama je odgovorio potvrdno.

Novoizabranog predsjednika očekuje radno intenzivnu sedmicu. U ponedjeljak se sastaje s predsjednicom Predstavničkog doma Kongresa Nancy Pelosi i čelnikom senatske većine Harryjem Reidom na Capitol Hillu, prema najavi glasnogovornice tranzicijskog tima Jen Psaki. Izabrani potpredsjednik Joe Biden kasnije će se pridružiti Obami na zajedničkom popodnevnom sastanku s demokratskim i republikanskim čelnicima Kongresa.

Plan gospodarskih poticaja, o čijem će kongresnom prihvaćanju raspravljati, prema najavama Obaminih savjetnika i demokrata u Kongresu trebao bi vrijediti od 675 do 850 miljardi dolara. Neki ekonomisti preporučuju čak i do jedan bilion dolara.

U srijedu Obama će biti na ručku u Bijeloj kući s predsjednikom Georgeom W. Bushem i bivšim predsjednicima. Prema riječima njegovog glavnog glasnogovornika Roberta Gibbsa, Obama bi idućih dana trebao imenovati nekoliko visokih dužnosnika administracije, uključujući i direktora CIA-e, prenijela je Hina. Nakon što je guverner Novog Meksika Bill Richardson u nedjelju objavio da povlači svoju kandidaturu za ministra trgovine, Obama mora naći novoga kandidata.

(Izvor: Fena)
XS
SM
MD
LG