Dostupni linkovi

Vanredna vijest

SB UN pozvao na hitan prekid neprijateljstava


Savet bezbednosti UN

Više od 270 Palestinaca je poginulo dok ih je 620 ranjeno u izraelskim vazdušnim napadima u poslednja 24 sata na pojas Gaze, saznaje se iz palestinskih bolničkih izvora.

"Do sada smo izbrojali 271 poginulih i 620 ranjenih, među kojima je i šest osoba koje su danas stradale", rekao je Frans presu šef hitne medicinske službe u Gazi Muavija Hasanein.

Savet bezbednosti UN pozvao je danas na hitan prekid svih vojnih aktivnosti u pojasu Gaze, u neobavezujućoj deklaraciji koju je nakon hitnog sastanka iza zatvorenih vrata pročitao predsedavajući Savetom, hrvatski ambasador Neven Jurica.

U deklaraciji se u ime 15 članica Saveta bezbednosti, poziva na "hitno okončanje svakog nasilja" a strane u sukobu se pozivaju da "odmah prekinu sve vojne aktivnosti". U tekstu se međutim ne pominju ni Izrael, ni palestinski pokret Hamas.

U međuvremenu, izraelska strana je još jednom ponovila da ne isključuje proširenje vojne ofanzive i raspoređivanje kopnenih trupa na palestinskoj teritoriji.

"Spremni smo na svaku eventualnost. Ako bude potrebno da rasporedimo kopnene trupe kako bi zaštitili naše građane, mi ćemo to i uraditi"
, rekao je portparol izraelskog ministra odbrane Ehuda Baraka.

Prema izveštajima izraelskih medija, vojska je počela da raspoređuje trupe na granici sa pojasom Gaze, a u međuvremenu avijacija je i jutros izvela više napada na nekoliko sektora u pojasu Gaze.
XS
SM
MD
LG