Dostupni linkovi

Đukanović: Ne pokleknuti pred finansijskom krizom


Milo Đukanović
Milo Đukanović

Crnogorski premijer Milo Đukanović poručio je da ne treba pokleknuti pod finansijkom krizom, ali da treba razumeti opasnost. Takođe je naveo da će svetskom ekonomskom krizom biti pogođeni najviše turizam, građevinarsto i krupna indistrija, prvenstveno Kombinat aluminijuma i drvoprerada.

"Moraćemo prilagoditi našu ekonomiju poslovanju u bitno izmenjenim okolnostima. Ne treba pokleknuti pod finansijkom krizom jer smo preživeli i znatno drastičnija vremena kada smo zarađivali svega dve-tri marke", kazao je Đukanović u intervjuu za podgoričku IN televiziju.

Crnogorski premijer je naveo da će svetskom ekonomskom krizom biti pogođeni najviše turizam, građevinarsto i krupna indistrija, prvenstveno Kombinat aluminijuma i drvoprerada.

On je objasnio da se može očekivati da će u gubitak društvenog proizvoda u tim oblastima biti nadomešten početkom realizacije autoputa prema Srbiji, ulaganjima u turizam, prvenstveno na poluostvrvo Luštica koja se mere milijardama evra, dokapitalizacijom Elektroprivrede i mogućom izgradnjom malih elektrana.

Đukanović je dodao da će naredne godine biti nastavljen trend rasta plata i pored globalne finansijske krize.

"Smanjenjem poreza na prihode i prilivom stranih investicija zarade će nastaviti da rastu do očekivanog proseka od 515 evra",
rekao je Đukanović. On je dodao da neće doći do bankrota nijedne banke ali da će doći do smanjenja kreditne aktivnosti.

Govoreći o problemima u Prvoj banci koja je u većinskom vlasništvu njegovog brata Aca, Milo Đukanović je kazao da nije imao veze s upravljanjem jer ima manje od tri odsto akcija i zato što je kada se vratio na mesto premijera zamrznuo sve svoje poslovne aktivnosti. On je kazao da je deo odgovornosti za probleme s kojima se banka suočava na upravljačkim strukturama, ali i posledica svetske finansijske krize.

Vlada Crne Gore odobrila je Prvoj banci kredit od 44 miliona evra po kamati od 2,5 odsto kako bi prevazišla probleme s likvidnošću. Govoreći o najavi rukovodstva KAP-a da će u februaru, ako im vlada ne pomogne zatvoriti fabriku u kojoj je zaposleno oko četiri hiljade radnike i koja čini oko 40 odsto crnogorskog bruto društvenog proizvoda, Đukanović je kazao da će biti "vraški teško naći rešenje", ali da je interes vlade da KAP preživi godine krize.

(Izvor: Beta)
XS
SM
MD
LG